Vijest

Povratniku sa sirijskog ratišta godina i po zatvora za držanje oružja i eksploziva

6. Oktobra 2020.11:24
Mehmudu Tutmiću, osuđenom zbog boravka na sirijskom ratištu, zenički Kantonalni sud potvrdio je presudu kojom je osuđen na godinu i po zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English


Ilustracija. Foto: BIRN BiH

Iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) je potvrđeno za BIRN BiH da je najprije Općinski sud u Zenici u februaru 2020. izrekao Tutmiću kaznu od godinu i po zatvora zbog nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija.

“Na navedenu presudu je branilac optuženog izjavio žalbu, a Kantonalni sud u Zenici je donio presudu kojom se žalba odbija kao neosnovana, čime je potvrđena presuda zeničkog Općinskog suda”, kazala je glasnogovornica Tužilaštva ZDK-a Mirna Poljac.

Optužnica je teretila Tutmića da je tokom augusta 2016. godine u mjestu Orahovica, u kući i pomoćnim objektima držao automatsku pušku “kalašnjikov” i više od 800 komada puščane municije, ručni raketni bacač i četiri granate za isti, deset komada električnih detonatorskih kapisli, sedam komada sporogorećeg štapina, nekoliko trotilskih metaka, ručnu bombu te okvirove za municiju.

Oružje i municiju su, prema navodima optužnice, sredinom augusta 2016. pronašli i oduzeli službenici Policijske uprave Zenica prilikom pretresa objekata koji su rađeni po naredbi zeničkog Općinskog suda.

Sud BiH je u maju 2017. pravosnažno osudio Tutmića na četiri godine zatvora jer je 17. jula 2013. vozilom, preko teritorije Srbije, došao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu sa Sirijom, u namjeri da se bori na strani takozvane Islamske države, gdje je boravio sve do 11. augusta 2014., nakon čega se avionom vratio u BiH.

Tutmić je prvobitno bio optužen u predmetu “Damask” skupa sa Enesom Mešićem i ostalima zbog organiziranja terorističke grupe, ali se nalazio u bjekstvu 14 mjeseci, te je za njim bila raspisana potjernica nakon što se nije odazivao na više poziva za izjašnjenje o krivnji pred Sudom BiH. Po toj potjernici je i uhapšen u novembru 2016. godine.

Tokom postupka u Sudu BiH za ratovanje u Siriji, svjedoci su govorili da je Tutmić za vrijeme bjekstva skupljao oružje i municiju.

Haris Rovčanin


This post is also available in: English