Vijest

Uhapšen osumnjičeni za zločine u Brčkom

7. Oktobra 2020.11:57
Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Ivana Đurića, koji se sumnjiči za zločine počinjene 1992. godine nad žrtvama bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti nezakonito zatvorenima u logoru “Luka” u Brčkom, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

This post is also available in: English

Ilustracija. Foto: SIPA.

Kako je saopćeno, Đurić je pod istragom i sumnjiči se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada na širem području Brčkog, u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije, počinio zločin protiv čovječnosti.

Prema Tužilaštvu, on je počinio ubistva i druga nečovječna djela slične prirode, nad žrtvama koje su nezakonito zatočene i dovedene u logor “Luka” u Brčkom.

“Tereti se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru ‘Luka’ u Brčkom, 1992. godine, među kojima i zločine koji su počinjeni zajedno sa optuženicima procesuiranim u MKSJ-u (Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju)”, stoji u saopćenju Državnog tužilaštva.

Tužilaštvo navodi da su prikupljeni dokazi da je Đurić direktno i lično, upotrebom vatrenog i hladnog oružja, na surov način ubio dva zatočena civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti.

Nadalje, kako je navedeno iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni se tereti da je, zajedno s Goranom Jelisićem zvanim Adolf, kao i drugim osobama, u više navrata zatočenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti tukao palicama, hladnim oružjem, kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške tjelesne i duševne ozljede, vršio mučenja i zlostavljanja zatočenika, pljačkao i otimao novac i odjeću, te činio druga nečovječna djela i mučenja na ponižavajuće načine.

Jelisić je pred MKSJ-om u oktobru 1998. priznao krivicu za višestruka ubistva i nehumana djela u Brčkom. Ta djela su kvalifikovana kao zločini protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata. Bio je optužen i za genocid, ali po toj tački nije proglašen krivim. Apelaciono vijeće Tribunala je 2001. potvrdilo kaznu od 40 godina zatvora, a Jelisić od 2003. kaznu izdržava u Italiji.

Za zločine počinjene u logoru “Luka” kod Brčkog trenutno se pred Sudom BiH vodi postupak protiv Đorđa Ristanića, bivšeg predsjednika Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva u Brčkom optuženog da je od aprila do decembra 1992. učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata, ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim nedjelima.

Tokom dana, osumnjičeni Đurić će biti saslušan, te će Tužilaštvo BiH odlučiti o daljnjim aktivnostima u predmetu.

Emina Dizdarević Tahmiščija


This post is also available in: English