Vijest

Kod Srebrenice pronađeni posmrtni ostaci jedne osobe, u toku potraga za još 20 žrtava

8. Oktobra 2020.14:57
Posmrtni ostaci jedne osobe pronađeni su na području Srebrenice, dok je u toku i potraga za masovnom grobnicom za koju se sumnja da krije posmrtne ostatke 20 žrtava iz Skelana, saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).
Foto: Institut za nestale osobe Bosne i Hercegovine

Prilikom asanacije terena na lokalitetu Glibovi u mjestu Bučinovići (općina Srebrenica) pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve, a prema informacijama INO-a BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom lokalitetu nastradala 1995. godine.

“Pronađeni posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar u Tuzli radi kriminalističko-tehničke i sudsko-medicinske obrade te izuzimanja koštane srži za DNK analizu, uz pomoć koje će se utvrditi identitet žrtve”, saopćeno je.

Istovremeno je na području Skelana kod Srebrenice u toku ekshumacija, odnosno potraga za masovnom grobnicom za koju se sumnja da bi mogla kriti posmrtne ostatke 20 žrtava iz ovog i okolnih mjesta.

U Institutu kažu da bi ova grobnica mogla kriti posmrtne ostatke žrtava koje su na ovom području nestale u proljeće 1992. godine.

Aktivnostima u Bučinovićima i Skelanima po naredbi Državnog suda, rukovodi Tužilaštvo BiH.

 

Haris Rovčanin