Vijest

Suđenje po tužbi banjalučkih aktivista protiv RS-a i dalje zatvoreno za javnost

7. Oktobra 2020.14:27
Pred Osnovnim sudom u Banjaluci nastavljeno je pripremno ročište po tužbi, koju su, zbog diskriminacije protiv Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova ovog entiteta (MUP RS), podnijele Aleksandra Ninić-Vranješ i Sofija Grmuša, aktivistkinje neformalne grupe “Pravda za Davida”. Suđenje je i dalje zatvoreno za javnost.
Aktivisti grupe “Pravda za Davida”. Foto: BIRN BiH

Osnovni sud u Banjaluci prihvatio je dokaze koje je sudu dostavila advokatica Jovana Kisin. To je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) potvrdila Aleksandra Ninić-Vranješ, jedna od dvije aktivistkinje koje su tužile Ministarstvo. Ona je potvrdila da je riječ o video-materijalima koji “dokazuju da diskriminacija od policije u Banjaluci prema pojedincima koji su dio neformalne grupe ‘Pravda za Davida’ traje gotovo dvije godine”.

Ninić-Vranješ i Grmuša su se na tužbu odlučile nakon što im je nekoliko policajaca u novembru prošle godine prišlo, dok su sjedile na javnoj klupi na trgu, i upozorilo ih da nemaju pravo da tu sjede, nakon čega su i udaljene sa javne površine.

“Želimo da kažemo stop diskriminaciji i zahtijevamo poštovanje osnovnih ljudskih prava. Prema nama je učinjena diskriminacija. Mi prosto, za razliku od drugih ljudi, nemamo pristup javnom prostoru”, rekla je Ninić-Vranješ novinarima u Banjaluci.

Ona napominje da su članovi grupe “Pravda za Davida” od Ministarstva unutrašnjih poslova tražili informaciju o tome da li postoji bilo kakva zabrana koja se odnosi na ovu grupu ili građane koji su okupljeni oko njih i da je odgovor iz Ministarstva negativan. Na osnovu čega se ljudima onda brani da stoje na javnim površinama, pita Ninić-Vranješ.

“Ko je taj policijski službenik koji može da uzme zakon u svoje ruke i da sprovodi svoju volju na trgu Krajine. Naša je sloboda i naše pravo da se udružujemo sa bilo kim po bilo kom osnovu i ne smijemo biti diskriminisani i stavljeni na marginu društva”, rekla je uoči nastavka pripremnog ročišta Ninić-Vranješ.

Advokatica Jovana Kisin potvrdila je da je sud prihvatio dokazni materijal iako je Pravobranilaštvo Republike Srpske na prvom pripremnom ročištu, koje je održano u julu, zahtijevalo da materijal bude odbačen.

“Prerano je govoriti o bilo kakvim očekivanjima. Pripremno je ročište i još nismo ušli u fazu izvođenja dokaza i saslušanja svjedoka tako da ćemo imati više informacija nakon ročišta za glavnu raspravu”, rekla je Kisin.

Osnovni sud u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Glavna rasprava zakazana je za 12. novembar. Današnja rasprava, kao i prethodna u julu, bila je zatvorena za javnost. U Osnovnom sudu Banjaluka nedozvoljavanje prisustva novinarima pravdaju situacijom sa koronavirusom i epidemiološkim mjerama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske nije odgovorilo na ranije upućena pitanja BIRN-a BiH u vezi sa tužbom koju su podnijele Grmuša i Ninić-Vranješ.

Protiv neformalne grupe građana “Pravda za Davida” od oktobra 2018. godine je pokrenuto nekoliko prekršajnih postupaka zbog okupljanja na različitim mjestima u Banjaluci koja su, prema tumačenju policije, u suprotnosti sa Zakonom o javnom okupljanju. Za sada su svi prekršajni nalozi, u onim slučajevima u kojima su građani tražili sudsko odlučivanje od strane banjalučkog Osnovnog suda, a u slučajevima žalbe policije i Okružnog suda u Banjaluci, proglašeni neosnovanim i poništeni su.

Vladimir Kovačević