Vijest

Zbog prijetnje po državnu sigurnost protjerano sedam stranih državljana

16. Oktobra 2020.10:26
Služba za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine je tokom ove godine od nadležnih sigurnosnih agencija dobila informacije da 16 stranih državljana predstavljaju prijetnju javnom poretku ili sigurnosti naše zemlje.

Služba za poslove sa strancima. Foto: BIRN BiH 

“Mjera protjerivanja izrečena je za sedam stranih državljana koji su boravili u Bosni i Hercegovini, dok je za ostalih devet utvrđeno da ne borave na teritoriji države”, odgovorili su iz ove Službe.

Prema informacijama iz nadležne Službe, zbog prijetnje državnoj sigurnosti protjerana su po tri državljanina Srbije i Crne Gore i jedan državljanin Irana.

“Među protjeranim osobama je jedna žena i jedan migrant”, naveli su iz Službe.

Iz Službe za poslove sa strancima navedeno je da se strani državljani, nakon izrečene mjere protjerivanja, stavljaju pod nadzor u Imigracioni centar, gdje su boravili ili borave dok se ne steknu uslovi za udaljenje s teritorije BiH.

“Strani državljani za koje je utvrđeno da ne borave na teritoriji naše zemlje, uneseni su u službene evidencije kao stranci koji predstavljaju prijetnju javnom poretku ili sigurnosti države i bit će im onemogućen ulazak u državu”, navode iz ove Službe.

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), prijetnjama po sigurnost smatraju se prijetnje sa aspekta terorizma, špijunaže, sabotaže, organiziranog kriminala, radnji kažnjivih po međunarodnom humanitarnom pravu i djela organiziranog nasilja ili zastrašivanja nacionalnih ili vjerskih grupa.

    Albina Sorguč