Vijesti


Osumnjičeni za terorizam Jahja Vuković izručen u BiH 22. Oktobra 2020. Vijest U večernjim satima iz Turske u Bosnu i Hercegovinu izručen je Jahja Vuković, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči za pridruživanje formaciji “Al Nusra Front”, gdje je zajedno sa drugim državljanina BiH, u okviru jedinice “Hattab”, učestvovao u terorističkim aktivnostima ove grupe, saopćeno je iz Tužilaštva.
Članovi VSTV-a nastavljaju razgovore o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o ovoj instituciji 22. Oktobra 2020. Vijest Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Nacrt izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) nakon glasanja je usvojen kao eleborat koji će poslužiti kao platforma za razgovore u Ministarstvu pravde BiH, te je primljena k znanju Informacija o obavezama proizašlim iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
Mektić i ostali: O poslovima s Ministarstvom 22. Oktobra 2020. Suđenje Na suđenju bišem ministru Draganu Mektiću i drugima za zloupotrebe položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorio je o poslovima koje je obavljao u vezi sa štampanjem određenih materijala za Ministarstvo bezbjednosti BiH.
Podignuta optužnica protiv direktora OSA-e Osmana Mehmedagića 22. Oktobra 2020. Vijest Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića i Muhameda Pekića, direktora odnosno rukovodioca Odsjeka za cyber sigurnost Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH), zbog zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.
Mirsadu Kukiću godina zatvora zbog primanja nagrade za trgovinu uticajem 22. Oktobra 2020. Vijest Općinski sud u Sarajevu osudio je Mirsada Kukića na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi Bosne i Hercegovine”.
Končar traži odštetu zbog prijevremenog penzionisanja 22. Oktobra 2020. Vijest Tužbom protiv Bosne i Hercegovine, Drago Končar, koji je u dva postupka oslobođen optužbi za ratne zločine, zatražio je da mu bude nadoknađena duševna bol, kao i materijalni gubici nastali prijevremenim penzionisanjem.
Ukinut pritvor Ademu Kostjerevcu, optuženom za silovanje u Zvorniku 22. Oktobra 2020. Vijest Državni sud ukinuo je pritvor Ademu Kostjerevcu, optuženom za silovanje počinjeno 1992. godine na području Zvornika, te mu odredio mjere zabrane.
Sud BiH Od Srbije zatraženo da preuzme krivično gonjenje optuženog za zločine u Bratuncu 22. Oktobra 2020. Vijest Državni sud zatražio je od Srbije da preuzme krivično gonjenje Novaka Stjepanovića, optuženog za zločine počinjene 1992. godine na području Bratunca, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
VSTV: Neće se ocjenjivati nosioci pravosudnih funkcija za 2020. 22. Oktobra 2020. Vijest Nosioci pravosudnih funkcija neće se ocjenjivati za 2020. godinu zbog vanrednog stanja usljed pandemije koronavirusa, odlučili su na današnjoj sjednici članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), uz napomenu da se “moraju ostvarivati radni zadaci u maksimalnim kapacitetima”.
UIO kaznila prijavitelja korupcije jer je govorio za BIRN BiH o carinskim terminalima 22. Oktobra 2020. Vijest Prvostepena disciplinska komisija Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) kaznila je uposlenika Emira Mešića zbog povrede službene dužnosti, odnosno što je, kako je navedeno u rješenju, neovlašteno dao izjavu za Balkansku istraživačku mrežu (BIRN) koju su potom prenijeli drugi web portali, te mu je izrečena sankcija degradiranja na niže radno mjesto ili nižu kategoriju u okviru radnog mjesta u trajanju od 12 mjeseci.