Vijest

Državni parlament proširuje vozni park na 18 službenih vozila

15. Oktobra 2020.18:05
Parlament Bosne i Hercegovine raspisao je javnu nabavku tri službena automobila u vrijednosti većoj od 280.000 maraka bez PDV-a, čime će vozni park ove državne institucije – koji je već vrijedan gotovo milion maraka – porasti na ukupno 18 službenih limuzina, pokazuju podaci Baze službenih automobila.


Službeni automobili institucija, ilustracija. Foto: BIRN BiH

Tri identična automobila morat će imati, između ostalog, osam zvučnika i dva ekrana u boji, navedeno je u tehničkoj specifikaciji tendera koji je prenesen u Bazi Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Iz Parlamenta BiH nisu odgovorili na upit BIRN-a BiH za koga se vozila nabavljaju i koji je bio razlog nabavke dodatnih automobila u vozni park u kojem se već nalazi 12 passata i dva audija.

Državni parlamentarac Saša Magazinović kaže kako u vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa nabavka novih luksuznih automobila nije dobra ideja.

“SDP i ja lično, od samog početka smo bili protiv usvajanja budžeta upravo iz ovog razloga, te shodno tome optuživani kao izdajnici. Ova tema je trebala biti aktuelna odmah po usvajanju budžeta, a ne tek sada”, kaže Magazinović.

Dva audija koje posjeduje Parlament BiH vrijedna su oko 200.000 konvertibilnih maraka (KM), dok su svi passati koje posjeduje skuplji od 50.000 KM. Odgovarajući na pitanja novinara, Borjana Krišto, prva zamjenica predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH, rekla je kako joj je nedavno na cesti “stao” službeni automobil, prenio je novinar N1 Boris Brezo.

Ona je na konferenciji za novinare kazala kako “ne zna” da li je ovaj iznos novca preveliki za službene automobile, posebno u toku pandemije.

BIRN BiH nije mogao dobiti komentar Borjane Krišto.

Državna poslanica Dušanka Majkić kaže kako je ”nepopularno kupovati službene aute u vremenu krize, ali oni koji ih koriste moraju se nečim prevoziti”.

Iz kabineta Denisa Zvizdića, drugog zamjenika predsjedavajućeg Nebojše Radmanovića, za BIRN BiH su rekli da “on niti je trošio niti će trošiti sredstva za nabavku automobila iz budžeta institucija BiH”.

Nebojša Radmanović je kazao “da su auti namijenjeni Parlamentu BiH, nikome personalno, a da će njihovo korištenje biti u skladu s pravilnikom”.

Institucije u BiH, prema podacima Baze službenih automobila BIRN-a BiH, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje je 2018. godine potrošeno više od deset miliona maraka. Baza sadrži podatke o više od 7.000 službenih automobila.

Mubina Ljubović