Vijest

Ekshumirani posmrtni ostaci tri žrtve na području Novog Goražda

14. Oktobra 2020.16:33
Posmrtni ostaci najmanje tri žrtve proteklog rata ekshumirani su na lokalitetu Jabučko sedlo (općina Novo Goražde), saopćeno je iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH).


Ilustracija.  Foto: EPA/FEHIM DEMIR

“Posmrtni ostaci na ovom lokalitetu uočeni su prilikom odrona zemlje u blizini lokalnog puta, a pretpostavlja se da se radi o žrtvama koje su 1992. godine nestale na ovom području”, naveli su iz Instituta.

Kako je saznala Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), pronađeni su posmrtni ostaci osoba mlađe životne dobi.

Ekshumirani dijelovi skeleta će biti prebačeni u Centar za obdukciju i identifikaciju u Goraždu radi kriminalističko-tehničke i sudsko-medicinske obrade, te izuzimanja koštane srži s ciljem utvrđivanja identiteta žrtava.

Ekshumacija je obavljena po naredbi Suda BiH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH.

Prije šest dana, prilikom asanacije terena na lokalitetu Glibovi u mjestu Bučinovići (općina Srebrenica), pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve za koju se pretpostavlja da je bošnjačke nacionalnosti koja je na ovom lokalitetu nastradala 1995. godine, dok je iz INO-a saopćeno da je na području Skelana kod Srebrenice u toku potraga za masovnom grobnicom za koju se sumnja da bi mogla kriti posmrtne ostatke 20 žrtava iz ovog i okolnih mjesta.

Iz Instituta kažu da je i dalje u toku potraga za grobnicom u Skelanima koja bi mogla kriti posmrtne ostatke žrtava koje su na ovom području nestale u proljeće 1992. godine.

 

 

 

Haris Rovčanin