Vijest

Na Graničnom prijelazu Rača izvršena primopredaja posmrtnih ostataka pet žrtava

15. Oktobra 2020.16:46
Na osnovu Protokola o saradnji u traženju nestalih osoba sklopljenog između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije, izvršena je primopredaja posmrtnih ostataka pet preliminarno identifikovanih žrtava proteklog rata ekshumiranih u Sarajevu i Beogradu.

This post is also available in: English

Posmrtni ostaci. Foto: BIRN BiH

Emza Fazlić, portparolka Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine (INO BiH), kazala je da su Komisiji za nestala lica Vlade Republike Srbije predati posmrtni ostaci četiri osobe koje su ekshumirane u našoj zemlji, jer je želja porodica bila da ti posmrtni ostaci budu zvanično identifikovani odnosno ukopani na području Srbije.

Fazlić je dodala da su Srbiji predati posmrtni ostaci Novke Lemez i Bosiljke Mandić, koje su nestale na području Sarajeva.

Dodala je da su posmrtni ostaci Novke Lemez ekshumirani 1998. na lokalitetu pomoćnog stadiona “Koševo” u Sarajevu, dok su posmrtni ostaci Bosiljke Mandić ekshumirani na lokalitetu groblja “Lav” u Sarajevu 1999. godine.

“U oba slučaja žrtve su konačno identifikovane 2019. godine, a porodice su izrazile želju da se njihovi posmrtni ostaci ukopaju na području Beograda”, rekla je Fazlić.

Naglasila je da su Komisiji za nestala lica predati posmrtni ostaci još dvije osobe, za koje se pretpostavlja da su srpske nacionalnosti i koje su 1992. godine nestale na području Sarajeva.

“Njihovi posmrtni ostaci su ekshumirani na lokalitetu groblja ‘Lav’ u Sarajevu 1999. godine. Zvanična identifikacija će biti urađena u Republici Srbiji”, kazala je Fazlić.

Istaknula je da je Institut za nestale osobe BiH preuzeo nekompletne posmrtne ostatke jedne žrtve, za koju se pretpostavlja da je srpske nacionalnosti i koja je 1992. godine nestala u mjestu Rožanj (općina Zvornik).

“Posmrtni ostaci ove žrtve su 1992. godine ukopani pod oznakom NN u Beogradu, a ekshumirani su 2004. godine. Identitet žrtve je preliminarno utvrđen 2019. godine uz pomoć DNK metode. Naloženo je da Institut za nestale osobe BiH preuzme posmrtne ostatke ove žrtve kako bi se oni pohranili u Spomen-kosturnicu Miljevići u Istočnom Sarajevu do njihove konačne identifikacije”, rekla je Fazlić.

Albina Sorguč


This post is also available in: English