Vijest

“Šetnja za sve”: Nasilje društva i porodice nad LGBTI osobama povećano tokom pandemije

14. Oktobra 2020.21:18
Nasilje nad LGBTI osobama i BH Povorka ponosa centralne su teme Panela “Šetnja za sve” održanog večeras u Sarajevu, na kome je upozoreno da pripadnici i pripadnice ove populacije svakodnevno trpe diskriminaciju i psihičko i fizičko nasilje kako društva, tako i vlastitih porodica.


Učesnici panela. Foto: BIRN BiH.

Bosna i Hercegovina je u septembru 2019. godine održala prvu bosanskohercegovačku Povorku ponosa, a kako je rekla članica Organizacionog odbora Lejla Huremović ove godine je zbog pandemije koronavirusa organizatorima i organizatoricama bila važnija odgovornost prema široj zajednici. Umjesto druge parade, održani su alternativni događaji.

“BH Povorka ponosa je Povorka svih nas. Ona nije Povorka samo LGBTI osoba, ona pripada svima vama”, kazala je Huremović, dodajući kako se Povorkom zapravo želi ujediniti društvo u državi.

Huremović je podsjetila da je tokom organizacije prve Povorke ponosa Kanton Sarajevo naložio dodatne mjere sigurnosti koje su pale na teret organizatorima, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ranije pisala.

“To znači da ukoliko nemate mogućnosti da ispunite određene dodatne namete koje vam daju, vi ne možete organizovati protest za ljudska prava, to se dešava u Kantonu Sarajevo, koliko znamo samo Povorci ponosa i to drugu godinu zaredom”, kaže Huremović.

Ona je rekla i da Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Povorku vidi kao događaj visokog rizika i shodno tome nalažu se dodatne mjere sigurnosti koje se ogledaju u osiguravanju privatne zaštitarske agencije, betonskih blokova i željeznih ograda, čije troškove organizatori sami moraju pokriti.

Izvršna direktorica Fondacije CURE i članica Organizacionog odbora Povorke ponosa Jadranka Miličević je kazala da su tokom prve organizacije Povorke, zbog samog održavanja “pristali na sve uslove i ucjene” kojima su bili izloženi.

Tokom Panela je naglašeno da su LGBTI osobe svakodnevno izložene različitim oblicima psihičkog i fizičkog nasilja, kao i diskriminaciji u svim segmentima života od slobode okupljanja, obrazovanja, zaposlenosti, prava na privatni i porodični život, zdravlja, sporta.

“Homofobija, bifobija i transfobija imaju jedan glavni cilj, a to je povrijediti integritet, zdravlje i sigurnost osoba koje se izjašnjavaju kao pripadnici/ce LGBTI populacije”, navedeno je.

Huremović je rekla da su LGBTI osobe često izložene nasilju u porodici, te da je tokom pandemije koronavirusa ovo nasilje povećano, iako bi upravo porodica trebala predstavljati osnovni izvor podrške i prihvatanja. Stoga LGBTI osobe kriju svoj pravi identitet od porodice, jer se plaše da budu odbačene.

“Ovakav oblik nasilja, pogotovo nad mladim LGBTI osobama djeluje potpuno devastirajuće i ostavlja ogromne posljedice na mentalno zdravlje i generalno samozadovoljstvo životom osobe. Bosna i Hercegovina je tradicionalna država, a pored toga i patrijarhalna, što dodatno utiče na percepciju porodice kao stuba”, poručuju učesnici Panela.

Mirza Halilčević, član Organizacionog odbora Povorke ponosa, govorio je o kulturi i važnosti protesta i o tome koliko je važno da društvo bude svjesno prava koje ima, da izađe na ulicu i tim putem traži “svoja prava od institucija”.

Panel održan u Historijskom muzeju u Sarajevu je podržan od strane EU komisije putem saradnje između Fondacije CURE i Helsinškog komiteta za ljudska prava Republike Makedonije.