Vijest

Od Srbije zatraženo da preuzme krivično gonjenje optuženog za zločine u Bratuncu

22. Oktobra 2020.14:40
Državni sud zatražio je od Srbije da preuzme krivično gonjenje Novaka Stjepanovića, optuženog za zločine počinjene 1992. godine na području Bratunca, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

This post is also available in: English

Sud BiH
Sud BiH. Foto: BIRN BiH

“U predmetu ‘Novak Stjepanović’ upućena je zamolnica za preuzimanje krivičnog gonjenja od strane Republike Srbije, ali do sada nismo dobili povratnu informaciju vezano za naš zahtjev”, kazali su u Sudu BiH.

Na ročištu održanom krajem decembra 2018., na kojem je bilo planirano da se Stjepanović izjasni o krivnji po optužnici koja ga tereti za silovanje i seksualno zlostavljanje Bošnjakinje mlađe životne dobi na području Bratunca u junu 1992. godine, Državno tužilaštvo je navelo da će biti zatraženo da Srbija preuzme postupak s obzirom da on posjeduje državljanstvo te zemlje.

Stjepanović, koji je, kako je ranije saopćeno iz Tužilaštva, nastanjen u Ljuboviji (Srbija), na to ročište nije pristupio.

“Potjernica za optuženim nije raspisana, jer u tom pravcu nije bilo prijedloga Tužilaštva BiH”, rekli su u Sudu BiH.

Stjepanović se tereti da je silovanje i seksualno zlostavljanje počinio kao pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), a iz Suda je ranije saopćeno da mu je optužnica uručena putem međunarodne pravne pomoći, zbog toga što mu je prebivalište van BiH.

U optužnici je navedeno da je Stjepanović u junu 1992. godine, nakon što je oštećena žrtva prisilno odvedena iz objekata rudnika u mjestu Sase, gdje su bili nezakonito zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti, te dovedena u Bratunac, optuženi prijetnjom po život oštećene i uz upotrebu sile, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje, što je izazvalo izuzetno teške fizičke i psihičke ozljede kod oštećene jer se radilo o osobi mlađe životne dobi.

Osim optužbe za silovanje i seksualno zlostavljanje, drugom optužnicom Stjepanović se tereti da je 20. maja 1992. u naselju Borkovac (općina Bratunac), sa četiri pripadnika VRS-a, učestvovao u zarobljavanju 14 bošnjačkih civila.

Optužen je da je zarobljene civile maltretirao, oduzeo im novac, te zajedno s drugim vojnicima iz grupe učestvovao u njihovom strijeljanju, pri čemu je ubijeno sedam osoba.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English