Vijesti


Predmet “Tuzlanski konvoj spasa” nakon sedam godina vraćen u Tužilaštvo Travnik 2. Novembra 2020. Vijest Državno tužilaštvo je, u skladu s odredbama Državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina, istragu o napadu na “Tuzlanski konvoj spasa“ ustupilo na procesuiranje Tužilaštvu Srednjobosanskog kantona (SBK) u Travniku, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Svjedoci napada na konvoj kažu da su zbog višegodišnjeg lutanja predmeta izgubili nadu u pravdu.
Godišnjica zločina u Kotor-Varoši: Prekinuti šutnju o nestalima 30. Oktobra 2020. Vijest Rođaci Selvedin i Izudin Botić danas sa ostalim sugrađanima obilježavaju 28. godišnjicu zločina nad stanovnicima bošnjačke nacionalnosti u Kotor-Varoši. Obojica su imali osam godina kada su njihovi očevi odvedeni u selo Grabovica i ubijeni. Obilježavanje godišnjice za njih znači čuvati od zaborava događaje i vrijeme koji su im zauvijek promijenili živote, i prilika za apel da se prekine šutnja o preko 160 osba za čijim tijelima se još uvijek traga.
Interpol raspisao potjernicu za Miloradom Krunićem, optuženim za zločine u Sanskom Mostu 30. Oktobra 2020. Vijest Interpol je raspisao potjernicu za Miloradom Krunićem, državljaninom Bosne i Hercegovine i Srbije kojeg optužnica Državnog tužilaštva tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sanskog Mosta 1992. godine.
UN pozvao međunarodnu zajednicu da zaštiti lokacije masovnih grobnica 29. Oktobra 2020. Vijest Agnes Callamard, nezavisna ekspertica Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava, uputila je poziv međunarodnoj zajednici za veću podršku zemljama i zajednicama u kojima se nalaze masovne grobnice, koje su javni dokazi o nestanku, naglasivši kako je potrebno poduzeti više aktivnosti na njihovoj zaštiti i memorijalizaciji, dok iz Udruženja logoraša iz Bosne i Hercegovine smatraju da bh. vlasti ne poduzimaju dovoljno na provedbi Zakona o nestalim osobama.
Ustavni sud odbio apelacije Demirovića i Čopelja 29. Oktobra 2020. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluke kojima se odbijaju apelacije Ibrahima Demirovića, osuđenog na 13 godina, i Habiba Čopelja, osuđenog na pet godina zatvora zbog zločina protiv civila srpske nacionalnosti počinjenog 1993. na području Mostara.
Bivši direktor Međunarodnog aerodroma Tuzla sumnjiči se za pronevjeru milion maraka 28. Oktobra 2020. Vijest Zbog nenamjenskog trošenja budžetskih sredstava namijenjenih Međunarodnom aerodromu Tuzla, u iznosu od milion konvertibilnih maraka (KM), sektor kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog Kantona (MUP TK) dostavio je Kantonalnom tužilaštvu izvještaj o počinjenom krivičnom djelu protiv bivšeg direktora Aerodroma Rifeta Karasalihovića.
Zakazana statusna konferencija u predmetu protiv Ratka Mladića 28. Oktobra 2020. Vijest Međunarodni mehanizam za krivične sudove (MMKS) je saopćio da je statusnu konferenciju u predmetu “Ratko Mladić” zakazao za 19. novembar ove godine.
Šef Delagacije EU u BiH pozvao na promjenu u pravosudnoj kulturi 28. Oktobra 2020. Vijest Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler istakao je tokom predstavljanja glavnih zaključaka Izvještaja o BiH Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV) razočarenje izostankom napretka u pravosuđu u izvještajnom periodu i naglasio potrebu za hitnim mijenjanjem Zakona o VSTV-u, saopšteno je.
Određen pritvor osumnjičenom za terorizam Jahji Vukoviću 28. Oktobra 2020. Vijest Državni sud odredio je pritvor Jahji Vukoviću, osumnjičenom za počinjenje kaznenog djela “organiziranje terorističke grupe” te boravak na sirijskom ratištu.
UNICEF i RAK: Mali broj roditelja svjestan negativnog uticaja medija koje djeca u BiH koriste 28. Oktobra 2020. Vijest Veliki broj djece svakodnevno uz mobilne telefone provede po dva i po sata, te uz televiziju i do sat i po, dok je mali broj roditelja svjestan negativnog utjecaja medija, rečeno je tokom online prezentacije pod nazivom “Medijske navike djece i stavovi roditelja u Bosni i Hercegovini 2020. godine – Kako do sigurnijeg i poticajnijeg medijskog okruženja?”, na kojoj su predstavljeni rezultati istraživanja javnog mnijenja na prostoru cijele BiH.