Vijest

Mirsadu Kukiću godina zatvora zbog primanja nagrade za trgovinu uticajem

22. Oktobra 2020.15:48
Općinski sud u Sarajevu osudio je Mirsada Kukića na godinu dana zatvora zbog primanja nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, odnosno zloupotrebe pri zapošljavanju u “Elektroprivredi Bosne i Hercegovine”.
Mirsad Kukić. Foto: BIRN BiH

Kukić je ranije u predmetu kodnog naziva “Bosna” bio optužen skupa s Amirom Zukićem, Safetom Bibićem, Senadom i Nedžadom Trakom, Ramizom Karavdićem, Esedom Džananovićem i Asimom Sarajlićem zbog zloupotreba pri zapošljavanju u javnim preduzećima, ali je njegov predmet u oktobru 2017. razdvojen zbog zdravstvenog stanja, te mu se sudilo odvojeno.

U tački optužnice sarajevskog Kantonalnog tužilaštva koja se odnosi na Kukića, navodi se da je on u augustu 2018. “dao zeleno svjetlo” za zaposlenje A.Š. u podružnici “Elektrodistribucije” Tuzla, iako se prethodno protivio prijemu u radni odnos, jer kandidat nije bio s područja Tuzlanskog kantona (TK). Prema optužnici, Kukić, kao tadašnji predsjednik kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Tuzla i član predsjedništva te stranke, nije imao nikakvih ovlaštenja da utiče na prijem zaposlenika u tuzlansku “Elektrodistribuciju”.

U istoj tački optužnice su navedena imena optuženih kojima se u odnosu na Kukića sudi odvojeno, odnosno Zukića, Sarajlića i Džananovića, koji je u augustu 2018. obavljao funkciju izvršnog direktora za distribuciju u “Elektroprivredi”.

Na ovu presudu Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu i Odbrana imaju pravo žalbe sarajevskom Kantonalnom sudu.

Haris Rovčanin