Vijest

Članovi VSTV-a nastavljaju razgovore o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o ovoj instituciji

22. Oktobra 2020.18:32
Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Nacrt izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) nakon glasanja je usvojen kao eleborat koji će poslužiti kao platforma za razgovore u Ministarstvu pravde BiH, te je primljena k znanju Informacija o obavezama proizašlim iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće. Foto:BIRN BiH

Tokom diskusije o informaciji o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u BiH, članica Vijeća Jadranka Stanišić je navela da nema ništa protiv da se finansijski izvještaji nosilaca pravosudnih institucija objavljuju na internet stranicama, ali uz dozvolu zainteresiranih lica.

Kako je kazala, ona nema ništa protiv prijedloga u Nacrtu zakona da se objavljuju imena srodnika nosilaca pravosudnih institucija, ali pod uslovom da srodnici pristanu na to.

“I da taj koji nije pristao ne mora biti kažnjen zabranom prava na rad”, rekla je, dodavši da se u dijelu Nacrta zakona o Jedinici za integritet navodi da se trebaju brisati odredbe koje sugerišu vanjsku kontrolu.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je kazao da ne bi trebali danas zauzimati konačne stavove, ali da ovaj Nacrt bude platforma za razgovore s Ministarstvom pravde BiH.

Kako je rekao, potreba za donošenjem izmjena zakona je došla nakon što je Državni sud poništio Pravilnik o imovinskim kartonima i Pravilnik za ocjenjivanje sudija i tužilaca. Za obavezu dostavljanja finansijskog izvještaja dvije godine nakon prestanka mandata u VSTV-u, Tegeltija smatra da neće proći test ustavnosti.

Član Vijeća Slavo Lakić je naveo da je memorandum Nacrta zakona sveobuhvatan, s dobrim dijelovima, prijedlozima i sugestijama. Za njega je, kako je kazao, ostalo nedorečeno pitanje provedbe dostavljanja i provjere imovinskih kartona, opisavši ga kao zbunjujući, neprecizan i u čijoj bi praksi bilo velikih problema.

Predložio je da Nacrt zakona trebaju dostaviti Ministarstvu pravde BiH i da delegacija iz Vijeća treba o Nacrtu razgovarati na sastanku s Ministarstvom.

Goran Nezirović je rekao da oni nemaju efikasnu finansijsku provjeru imovinskih kartona, dodavši da je to potrebno.

“Mislim da smo poboljšali transparentnost jer smo pojasnili svrhu transparentnosti prema javnosti”, dodao je on.

Nacrt izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u, nakon glasanja, usvojen je kao eleborat koji će poslužiti kao platforma za razgovore u Ministarstvu pravde BiH.

Na današnjoj sjednici primljena je k znanju Informacija Stalne komisije za legislativu u vezi s obavezama proizašlim iz Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina, gdje je rečeno da je Aneksom “B” Strategije predviđeno da VSTV u roku od 60 dana uradi izmjene propisa kako bi se propisala disciplinska odgovornost.

Jadranka Lokmič-Misirača je kazala da se disciplinska odgovornost tužilaca može jedino urediti Zakonom o VSTV-u, a nikako propisima. Dodala je da sve ono što piše u Aneksu “B” o tome je već Vijeće ranije raspravljalo.

“Vijeće je osmislilo ovo što je napisano u Aneksu ‘B’”, rekla je Lokmić-Misirača.

Ona je također skrenula pažnju na dio u kojem se spominju sudije, te da je mišljenja da takva mogućnost ne postoji jer su sudovi neovisni. Najavila je da će u ponedjeljak zasjedati Stalna komisija tužilaštava te će se raspravljati o obavezama iz Aneksa “B”, a koje se tiču disciplinske odgovornosti.

Ova informacija je primljena k znanju, a dogovoreno je da će naredne sedmice VSTV organizovati telefonsku sjednicu na kojoj će raspravljati o onome šta je donijela Komisija tužilaštava.

VSTV je raspravljao i o IPA fondovima čije finansiranje 105 osoba je okončano 6. oktobra ove godine. Evropska unija je dala nalog da se pripremi nastavak podrške, te je projektno osoblje uradilo procjenu u vrijednosti četiri miliona eura u trajanju 24 mjeseca od potpisivanja ugovora, a VSTV će biti jedan od korisnika, rečeno je tokom sjednice. Ova informacija je usvojena.

Vijeće je usvojilo Prijedlog akcionog plana Ministarstva pravde BiH za realizaciju preporuka iz izvještaja stručnjaka o stanju u pravosuđu kojeg je predstavio Reinhard Priebe, tako da se Ministarstvo obavijesti da mnogi prijedlozi nisu, prema mišljenju članova Vijeća, adekvatni, te je dogovoreno da će o tome razgovarati na sastanku.

Sjednica VSTV-a će se nastaviti sutra, 23. oktobra.

Emina Dizdarević Tahmiščija