Vijest

Osumnjičeni za terorizam Jahja Vuković izručen u BiH

22. Oktobra 2020.21:59
U večernjim satima iz Turske u Bosnu i Hercegovinu izručen je Jahja Vuković, kojeg Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sumnjiči za pridruživanje formaciji “Al Nusra Front”, gdje je zajedno sa drugim državljanina BiH, u okviru jedinice “Hattab”, učestvovao u terorističkim aktivnostima ove grupe, saopćeno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

„Osumnjičeni Vuković Jahja, pod istragom je Odsjeka za terorizam u Tužiteljstvu BiH i osumnjičen je da je 2014. godine, otputovao u Siriju, te se priključio paravojnim formacijama takozvanog `ISIL-a` koji je od strane Vijeća sigurnosti proglašen terorističkom organizacijom“, stoji u saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema prikupljenim dokazima, osumnjičeni se priključio formaciji “Al Nusra Front”, gdje je zajedno sa drugim državljanima BiH, u okviru jedinice “Hattab”, učestvovao u terorističkim aktivnostima ove skupine, koje su uključivale napade na stanovništvo, ubijanje, protupravna zatvaranja i druge terorističke aktivnosti.

Prema Tužilaštvu BiH, prikupljeni dokazi ukazuju da je osumnjičeni bio pripadnik ovih formacija do 2019. godine i konačnog sloma struktura takozvanog ”ISIL-a”, nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je otkriven i uhapšen.

U saopćenju je navedeno da je izvršeno lociranje, identificiranje, uhićenje i transport osumnjičenog sa područja Turske u BiH. Izručenje osumnjičenog je realizirano na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, nakon čega je uhapšen i biće predat postupajućem tužiocu.

Osumnjičeni je pod istragom zbog krivičnog djela organiziranje terorističke grupe.

Emina Dizdarević Tahmiščija