Vijest

VSTV: Neće se ocjenjivati nosioci pravosudnih funkcija za 2020.

22. Oktobra 2020.13:30
Nosioci pravosudnih funkcija neće se ocjenjivati za 2020. godinu zbog vanrednog stanja usljed pandemije koronavirusa, odlučili su na današnjoj sjednici članovi Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH), uz napomenu da se “moraju ostvarivati radni zadaci u maksimalnim kapacitetima”.


VSTV. Foto: BIRN BiH 

Stalna komisija za pravosudnu upravu i sudske i tužilačke budžete je prvog dana sjednice VSTV-a dostavila informaciju da za 2019. godinu imaju nedovršen proces ocjenjivanja zbog presude Suda BiH o ukidanju Pravilnika o postupku ocjenjivanja rada nosilaca pravosudnih funkcija.

Konstatovano je da će pojedini nosioci pravosudnih funkcija ostati bez ocjene i za 2020. godinu.

Član Radne grupe Goran Nezirović je kazao da nije dovršen proces ocjenjivanja za 2019. godinu, kao i da postoji veliki broj nosilaca koji imaju negativnu ocjenu.

“Smatram da bi se kombinacijom starih i novih kriterija doveli do neravnopravnog položaja. Predlažem da ne vršimo ocjenjivanje za 2019. godinu, nego samo one kojima je potrebno za imenovanje po konkursim procedurama. Znamo da smo na skliskom terenu imajući u vidu Odluku Suda BiH”, rekao je Nezirović.

Naveo je da je prijedlog Radne grupe da se period koronavirusa od 16. marta do 1. juna ne može negativno odraziti na ocjene.

Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija je kazao da je saglasan da se mora napraviti jednako rješenje za sve, te da, ako se prihvate stari kriteriji, onda se prihvataju i stare procedure, te se vraćaju unazad.

“Za normu nemamo dobro rješenje za obradu rezultata rada za vrijeme vanrednog stanja. Doći ćemo u rizik da dođemo u greške. Ona [2020.] je izazvala nemogućnost rada. Trebamo da donesemo odluku da ne vršimo ocjenjivanje”, naveo je on.

Članica Radne grupe Željka Radević je rekla kako su sudije radile i ostvarivale rezultate, kao i rješavale predmete koji su se mogli raditi bez ročišta, dok Jadranka Stanišić prijedlog Tegeltije smatra “vrlo razumnim”.

“Smatram da treba razmisliti da li ocjenjivati i obrađivati normu tokom 2020. godine”, kazala je ona.

Mahmut Švraka je izjavio da je manje zlo da se nosioci funkcija ocijene, jer naredna godina možda bude i gora. Dao je primjer da su tužilaštva u Republici Srpskoj u prva tri mjeseca ove godine donijela 1.010 meritornih odluka, a 687 odluka je doneseno za vrijeme vanrednog stanja.

Kako je rekao, najgora situacija je da ih ne ocijene.

Tokom rasprave o ovoj tački dnevnog reda postavljala su se i pitanja da li će sudije, kada čuju za ovu odluku, prestati da rade.

Usvojene su odluke da će se svi nosioci pravosudnih institucija ponovno ocjenjivati za 2019. po starim kriterijima, koji su važili prije 2018. godine.

Usvojen je i zaključak da se kriteriji za ocjenjivanje iz 2018. godine stavljaju van snage.

Također, članovi Vijeća su usvojili i zaključak da se neće vršiti ocjenjivanje za 2020. godinu i da se “moraju ostvarivati radni zadaci u maksimalnim kapacitetima”.

Usvojen je i zaključak da će se novi kriteriji za 2021. izraditi do kraja ove godine.

U prvom dijelu sjednice je usvojen Izvještaj o sprovođenju preporuka Evropske komisije za VSTV i pravosuđe, kao i informacija predsjednika Vijeća da su dobili pismo i zahtjev od Ministarstva pravde BiH za sastanak koji se tiče Zakona o VSTV-u.

Emina Dizdarević