Vijesti


Ekshumirani posmrtni ostaci jedne žrtve kod Bratunca 27. Oktobra 2020. Vijest Posmrtni ostaci jedne žrtve pronađeni su danas prilikom ekshumacije na lokalitetu Sikirići (općina Bratunac), saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Sud BiH izlaz Tužiteljstvo traži mjesec dana pritvora za Jahju Vukovića 27. Oktobra 2020. Suđenje Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine zatražilo je jednomjesečni pritvor za Jahju Vukovića, kojeg sumnjiči za počinjenje kaznenog djela “organiziranje terorističke grupe”, a Odbrana je predložila mjere zabrane.
Uhapšene dvije osobe zbog ubistva više od 70 civila u Ključu 27. Oktobra 2020. Vijest Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su Boška Unčanina i Dragana Despota, koji su osumnjičeni za strijeljanje i ubistvo najmanje 78 osoba u mjestu Velagići kod Ključa u junu 1992. godine.
Zatražen pritvor za Jahju Vukovića, osumnjičenog za terorizam i boravak u Siriji 26. Oktobra 2020. Vijest Državno tužilaštvo je nakon ispitivanja Jahje Vukovića, osumnjičenog za terorizam i boravak na sirijskom ratištu, uputilo prijedlog Sudu Bosne i Hercegovine da mu se odredi pritvor u trajanju od 30 dana zbog, između ostalog, mogućeg bjekstva.
Poziv na sjećanje i izgradnju spomenika žrtvama zločina na Kazanima 25. Oktobra 2020. Vijest Građani, aktivisti i porodice žrtava položili su danas cvijeće ispred Vječne vatre u Sarajevu za žrtve zločina na Kazanima i zatražili izgradnju spomen obilježja kako se zločin nikada ne bi zaboravio.
Izborne nepravilnosti: Trgovina biračkim mjestima u Sanskom Mostu 23. Oktobra 2020. Vijest Mjesta predviđena za članove Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u nekim biračkim odborima u Sanskom Mostu popunit će članovi Socijaldemokratske partije (SDP), tvrdi za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) predsjednik lokalnog SDP-a. Iz izbornog štaba SNSD-a negiraju takve navode.
VSTV: Saša Sarajlić ne ispunjava bodovnu listu za glavnog tužioca 23. Oktobra 2020. Vijest Tužilac Saša Sarajlić ne ispunjava bodovne kriterije da bi bio imenovan na poziciju glavnog tužioca Federalnog tužilaštva, kazao je Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), tokom drugog dana sjednice.
Naredne sedmice počinje suđenje Bastahu za zločin u Vlasenici 23. Oktobra 2020. Vijest Pred Sudom Bosne i Hercegovine iduće sedmice počinje suđenje Predragu Bastahu, kojeg Državno tužilaštvo tereti za sudjelovanje u ubistvima 37 civila na području općine Vlasenica.
Odbjegli Novak Đukić tek ove godine izbrisan s biračkog spiska 23. Oktobra 2020. Vijest Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) tek početkom 2020. godine je iz Centralnog biračkog spiska izbrisala Novaka Đukića, pravosnažno osuđenog zbog zločina na tuzlanskoj Kapiji, koji se godinama nalazi u Srbiji i za kojim je raspisana potjernica.
Miletić: Suđenje odgođeno zbog nedolaska vještaka 23. Oktobra 2020. Suđenje Suđenje sutkinji Azri Miletić za primanje dara odgođeno je pred Opštinskim sudom u Sarajevu zbog nedolaska vještaka Optužbe.