Vijest

Podignuta optužnica protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta

10. Decembra 2020.10:46
Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv trojice pripadnika Ravnogorskog pokreta jer su u martu 2019. na području Višegrada svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u Bosni i Hercegovini.

This post is also available in: English


Okupljanje ravnogorskih udruženja u Višegradu, arhiv. Foto: Fokus.ba

Optužnica je podignuta protiv Dušana Sladojevića zvanog “Krvce” i “Čiča”, Slavka Aleksića zvanog “Vojvoda” i Riste Lečića. Tužilaštvo BiH ih tereti da su učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke poznatom kao “Draževina”.

“Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, optuženi Sladojević, kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’, i optuženi Aleksić sudjelovali su u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pjevanjem pjesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području Bosne i Hercegovine, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta”, navodi se u optužnici.

U saopćenju Tužilaštva se navodi da je Lečić prilikom okupljanja na trgu započeo s pjevanjem pjesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret i koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, i time izazvao uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Tužilaštvo BiH tereti Sladojevića, Aleksića i Lečića da su počinili krivično djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti među konstitutivnim narodima i ostalima.

Ranije su iz Državnog tužilaštva potvrdili da su na osnovu prijava formirali predmet zbog poruka izrečenih na okupljanju pripadnika Ravnogorskog četničkog pokreta 10. marta 2019. godine u Višegradu.

Tužilaštvo BiH je formiralo još jedan predmet zbog zastrašivanja povratnika, poticanja i izazivanja nacionalne i vjerske mržnje te netrpeljivosti, nakon obilježavanja vjerskog praznika vožnjom i puštanjem pjesama kroz Potočare, Bratunac i Višegrad na Badnje veče u januaru 2020. godine.

Ravnogorski pokret u Višegradu je obilježio Badnje veče tradicionalnim defileom kroz grad, uz sirene automobila u koloni i uz zvuke tradicionalnih guslarskih pjesama, prenijeli su mediji iz Višegrada.

Portal Visegrad365.com objavio je i videosnimku na kojoj se vidi kolona automobila koja prolazi Višegradom. Iz kolone vozila koja je prošla ulicama ovog grada čule su se pjesme, kao i jaki pucnji iz plinskog topa.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Albina Sorguč


This post is also available in: English