Suđenje

Čaušević: Svjedokinja izmijenila iskaz o fiktivnom poslovanju

10. Decembra 2020.12:50
Svjedokinja Odbrane na suđenju Kemalu Čauševiću, nekadašnjem direktoru Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH), i Anesu Sadikoviću izmijenila je ranije iskaze koje je dala pred istražnim organima i kazala kako nije bilo fiktivnih poslovanja.


Kemal Čaušević. Foto: BIRN BiH

Hata Bešlagić je na pitanje Adne Dobojlić, advokatice optuženog Sadikovića, da li je ikada primijetila neke nepravilnosti, povlastice ili odstupanja u odnosu na druge firme i firmu Sadikovića, odgovorila negativno.

“Sa svima sam isto radila”, kazala je ona, dodavši da ne zna za poslovanje u BiH.

Nakon odgovora Bešlagić kako je poslovala jednako sa svim firmama i u skladu sa zakonom, tužilac Dubravko Čampara je predočio njene ranije izjave u kojima je kazala kako je pravila fakture po cijenama koje su joj diktirali uposlenici firme optuženog Sadikovića, te da je novac uplaćivan žiralno na njene firme u Mađarskoj, nakon čega bi ona novac dizala s računa i vraćala dio radnicima.

“Tačno je ono što sam danas rekla”, kazala je Bešlagić nakon insistiranja tužioca i članova Sudskog vijeća da se izjasni u vezi s razlikama u izjavama.

Ona je rekla kako je imala firme u Mađarskoj i da se bavila uvozom i izvozom tekstila i obuće. Nije joj poznat broj firmi s kojima je radila, ali je odgovorila potvrdno na pitanje Dobojlić da se radi o više od deset, među kojima je i firma optuženog Sadikovića.

“‘Eko san’ je bio prvo od Kasima Sadikovića od 2006. godine. Kad se on razbolio 2011. godine, onda se Anes uključio u firmu, jer je otac bio bolestan”, odgovorila je Bešlagić na pitanje ko je bio odgovorno lice s kojim je komunicirala u firmi “Eko san”.

Optuženi Sadiković je iznio tvrdnje da su se narudžbenice popunjavale “tek kada se dobiju otpremnice od Kineza” i kada se ta roba plati, te da su unesene stvarne cijene, s čime se Bešlagić složila. On je kazao da je njihov poslovni odnos bio u zakonskim normama i propisima.

“Jeste, bio je”, potvrdila je Bešlagić

Čaušević je optužen za zloupotrebu položaja, pranje novca i primanje dara, a Sadiković za davanje dara pri uvozu tekstila.

Svjedokinja je rekla kako nije poznavala optuženog Čauševića i da tokom poslovanja nije dobila saznanja u vezi s njim.

Na tvrdnju Čauševića da je “normalno da uzima svoj dio zarade” i da, ukoliko ima stalnog kupca i stabilan ugovor, “fiksira cijenu”, svjedokinja Bešlagić se složila s njim.

Ona je kazala kako se u Mađarskoj ne vodi niti jedan postupak protiv nje o njenom poslovanju, a da je u BiH u drugom predmetu optužena sa Sadikovićem i ostalima za porezne utaje.

Almir Kadić, svjedok kojeg je predložila Odbrana Čauševića, ni danas se nije odazvao pozivu Suda BiH, te je dostavio zdravstvenu dokumentaciju, koju će Sud razmotriti i donijeti odluku o njegovom svjedočenju. Čaušević je pozvao Sud da radi sve u zakonom dozvoljenim mogućnostima kako bi se taj “ključni” svjedok saslušao naknadno, pod policijskom prisilom ili na kućnoj adresi.

Optuženi Sadiković će biti saslušan u ulozi svjedoka na narednom ročištu, koje je zakazano za 17. decembar.

Azra Husarić Omerović