Vijest

Milan Tegeltija podnosi ostavku na mjesto predsjednika i člana VSTV-a

Milan Tegeltija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), saopćio je danas na konferenciji za medije u Osnovnom sudu u Banjoj Luci da će podnijeti ostavku na funkcije predsjednika i člana Vijeća, ali i sve druge pravosudne funkcije koje obnaša. On je najavio da će ostavku na funkcije u VSTV-u podnijeti naredne sedmice, nakon sjednice Vijeća.


Milan Tegeltija na konferenciji u Banjoj Luci. Foto: BIRN BiH

“Sljedeće sedmice, nakon sjednice VSTV-a, podnijet ću ostavku na poziciju predsjednika VSTV-a i člana VSTV-a. Ovakva odluka je konačna i ništa je ne može promijeniti”, rekao je Tegeltija.

On je pozvao i neke druge članove Vijeća da podnesu ostavke.

“Sljedeće sedmice, na dan kad budem predavao ostavku, očekujem da to učine, kako su prethodno obećali i sljedeći članovi Savjeta: Goran Nezirović, Berina Alihodžić, Slavo Lakić, Selim Karamehić i Biljana Simeunović”, kazao je Tegeltija i naveo da su osnovni razlozi za njihove ostavke to što su nosioci Podvijeća Federacije.

“Bili su nosioci svih aktivnosti u svim reformskim procesima koje je usvajalo Vijeće u cjelini. Kako su rekli da postoji loša percepcija u javnosti zbog aktivnosti koje je Savjet radio i kako je korektno i moralno da ispune svoje obećanje, preuzmu odgovornost i podnesu ostavke. To se ne odnosi na Biljanu Simeunović, koja je skoro došla u Savjet”, kazao je Tegeltija.

On je tokom svog obraćanja na konferenciji rekao kako su sistemske medijske aktivnosti protiv njega počele od prvog dana preuzimanja dužnosti predsjednika VSTV-a.

“Cilj aktivnosti je bilo stvaranje ideje da VSTV vodi nekompetentan čovjek, neprijatelj i kriminalac. Takva se percepcija gradila kroz jedan dio medija godinama”, kazao je Tegeltija, dodavši kako se, iako prethodni pokušaji nisu uspjeli, čekalo vrijeme za novi pokušaj.

“Nakon objavljivanja izvještaja EU i OSCE-a u BiH, trenutak za plasiranje nezakonitog sadržaja bio je idealan”, kazao je Tegeltija.

On je rekao da dolazi iz Republike Srpske (RS) i da voli ovaj entitet, protiv kojeg nikada neće uraditi ništa.

“Ali to ne znači da nisam savjesno i odgovorno obavljao dužnost predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) kao institucije BiH na koju su me izabrali članovi VSTS-a. Smatram da je to jedino ispravno. Kao čovjek i kao građanin, bez obzira na ove odluke, u svom punom kapacitetu, nakon što tehnički završimo ovu stvar, u svom punom kapacitetu ostajem na raspolaganju RS-u”, kazao je Tegeltija navodeći kako su od prvog dana preuzimanja dužnosti na njega počeli napadi.

Ovu odluku Tegeltija je donio nakon što je na posljednjoj, vanrednoj sjednici Vijeća zaključkom pozvan da razmotri mogućnost podnošenja ostavke na mjesto predsjednika VSTV-a BiH.

Sjednica je sazvana nakon objavljenog audiosnimka razgovora između Tegeltije i bivše članice VSTV-a Milijane Buhe o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju, a na njenom dnevnom redu bila je jedna tačka – aktuelna situacija.

Podnošenje ostavke od Tegeltije je tražilo devet od 14 prisutnih članova Vijeća, dok je za zaključak o razmatranju ostavke, zbog narušavanja partnerstva između VSTV-a i njegovih strateških međunarodnih partnera, glasalo njih sedam, uključujući i Tegeltiju.

On je na konferenciji u Banjoj Luci pojasnio kako je više razloga zbog kojih je tako postupio, navodeći kako je objavljeni audiosnimak potvrdio da postoje obavještajne i paraobavještajne aktivnosti koje se vode protiv njega, ali i kako je izostala bilo kakva osuda i zaštita nadležnih organa.

Naveo je i kako se pita “da li ja, kao predsjednik VSTV-a, imam dalje povjerenje većine članova VSTV-a i mogu li predstavljati takvu većinu”.

“S obzirom na intenzitet nezakonitih obavještajnih aktivnosti protiv mene, sa izraženom namjerom da se eliminišem sa pozicije predsjednika VSTV-a, moja sigurnost u VSTV-u, čije je sjedište u Sarajevu, ne postoji. Izložen sam obavještajnim aktivnostima bez ikakve zaštite”, rekao je Tegeltija, dodavši kako je u Sarajevu pogodna atmosfera za “svako zlo koje se prema meni čini”.

Nakon posljednje sjednice VSTV-a, međunarodne organizacije pozvale su na uvažavanje zaključka o podnošenju ostavke, naglašavajući kako bi to bio značajan korak ka obnovi integriteta i reputacije same institucije.

Tegeltija je u svom obraćanju na sjednici VSTV-a, ali i u svojim izjavama u medijima, kazao kako je snimak montiran, te da nije zakonit niti autentičan.

U jednom od intervjua datih povodom objavljenog audiosnimka kazao je kako već godinu dana zna za nezakonita snimanja. Tegeltija je zbog toga 1. decembra podnio krivičnu prijavu protiv NN lica povezanih ili zaposlenih u Obavještajno-sigurnosnoj agenciji (OSA) zbog dugogodišnjih nezakonitih radnji protiv predsjednika VSTV-a.

Tegeltija je za člana Vijeća izabran u junu 2014. godine, kada su za njega glasale sudije okružnih sudova, Višeg privrednog suda Banja Luka, osnovnih sudova i okružnih privrednih sudova Republike Srpske. Na ovu poziciju reizabran je u junu 2018. godine.

 

Nermina Kuloglija-Zolj