Vijest

Istražnoj komisiji predstavljene Bilješke o parlamentarnim istragama pravosudnih aktivnosti

8. Decembra 2020.18:31
Predstavnici Međunarodne zajednice su u saradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) članovima Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama prezentovali glavne smjernice i principe neophodne za vladavinu prava i nezavisno pravosuđe.


Fedžad Forto svjedočio pred Istražnom komisijom. Foto: BIRN BiH

Marta Achler, jedna od troje eksperata koji su učestvovali u izradi Bilješke o parlamentarnim istragama pravosudnih aktivnosti, kazala je Komisiji da je nezavisnost pravosuđa temelj demokratskog društva.

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije (EU) u BiH, podsjetio je da kandidatskog statusa za BiH neće biti sve dok ne dođe do vidljivog napretka u pravosuđu.

“VSTV i Tužilaštvo moraju funkcionisati bez političkih i koruptivnih aktivnosti. Pravosuđe mora funkcionisati sa integritetom i služiti slovu i zakonu koji treba da provede”, rekao je Sattler.

Matthew Field, britanski ambasador u BiH, kazao je da mu je odgovornost da novac poreskih obveznika njegove zemlje bude namjenski utrošen, te da će biti izvršen pregled ustroška sredstva u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV).

“VSTV je veoma važna institucija i važno je da uspije u svom radu”, rekao je Field.

Kathleen Kavalec, šefica Misije OSCE-a u BiH, smatra da su pojedinačne ostavke možda sasvim primjerene i opravdane, ali da je potrebno riješiti sistemski stanje i politiziranje rada VSTV-a. Mišljenja je da disciplinski postupci moraju biti efikasni i da mora postojati verifikacija imovinskog stanja nosilaca pravosudnih institucija.

Damir Arnaut, predsjednik Privremene komisije, kazao je da su smjernice i podrška koju EU pruža komisiji od ogromnog značaja za jačanje parlamentarnog nadzora, te da će ta saradnja osigurati nadzor kao redovnu pojavu.

Marjana Marinković-Letić, članica Istražne komisije, kazala je da su smjernicama koje su im dostavljene, članovi komisije dobili potvrdu svog rada, te da su sve principe primijenili u radu komisije.

Kavalec je navela da je impresionirana radom Istražne komisije te da preporučuje da svi predstavnici pravosudnih organa sarađuju sa komisijom na odgovoran način.

Odgovarajući na pitanje Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) Laurent Pech, jedan od eksperata koji je učestovao u izradi Bilješki dostavljenih komisiji, kazao je da “sudije imaju pravo i dužnost da se oglase i iznose svoje mišljenje i kada je riječ o imenovanju sudija, čak i da izraze svoje kritičko mišljenje uz uvažavanje digniteta svoje funkcije”.

Na upit o istupanju nosilaca pravosudnih funkcija u javnost odgovorio je i Field, koji smatra da gledajući širi princip sudije trebaju poštivati najviše etičke standarde.

Arnaut je naglasio da će komisija u narednom periodu saslušati još neke predstavnike nosilaca pravosudnih funkcija, kao i predstavnike VSTV-a, predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministra pravde BiH.

Osvrćući se na kandidatski status BiH u EU, Arnaut je rekao da uslovi podrazumijevaju brojne zakone i nove propise.

“Znači Zakon o VSTV-u, Zakon o javnim nabavkama, evropske propise i neophodno je čuti od šefa izvršne vlasti, dakle predsjedavajućeg Vijeća ministara i resornog ministra, najvažnijeg ministra kada je ova tema u pitanju, ministra pravde, zbog čega ovo stoji godinama, zbog čega nema napretka na tom putu i zbog čega je evropski put BiH, a time i budućnost naših građana ugrožena”, kazao je Arnaut.

Predstavnik Društva novinara Fedžad Forto je pred Istražnom komisijom govorio o napadima na novinare, koji su prema njemu učestali, te kako ne postoji zaštita novinara niti adekvatno sankcionisanje napadača.

Forto je podsjetio na slučaj pokušaja ubistva novinara u Banjoj Luci, kao i novinarke portala Fokus, koja je nakon objave teksta o aferi “Respiratori” bila izložena govoru mržnje, prijetnjama, pritiscima i napadima.

Osim toga, Forto je uputio kritiku sektoru odnosa s javnostima pravosudnih institucija koji se ponašaju, kako kaže, “konzervativno” i vrlo često ne rade u korist novinara i medija.

“Osobe koje su zadužene za poslove glasnogovornika vrlo često su beskorisne, vrlo često su u formi sekretara koji prima pitanja, na koje novinari ne dobiju odgovore ili dobiju nepotrebne”, kazao je Forto.

Privremenu istražnu komisiju osnovao je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH sa ciljem da istraži stanje u pravosudnim institucijama u državi, s posebnim osvrtom, kako je najavljeno, na sposobnost Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) da sudjeluje u procesima neophodnim na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

Osim Damira Arnauta, koji predsjedava Komisijom, u njoj su još Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Dragan Mektić i Mira Pekić.

Azra Husarić Omerović