Vijest

Andrićev institut u Višegradu na čijem je čelu Kusturica nabavlja vozilo od 83.000 KM

30. Decembra 2020.11:56
Andrićev institut u Višegradu, čiji je direktor režiser Emir Kusturica, pokrenuo je prije nekoliko dana tender za nabavku novog terenskog luksuznog vozila za službene potrebe u vrijednosti od 83.000 KM bez PDV-a. Prema Bazi službenih automobila Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) ovo je jedno od najskupljih službenih automobila koje se nabavlja u BiH tokom 2020. godine.


Andrićgrad u Višegradu. Foto: N1

Tender za nabavku SUV vozila putem finansijskog lizinga pokretan je i u novembru, ali je poništen jer na njega nije pristigla niti jedna ponuda, prema podacima zvaničnog portala javnih nabavki u BiH.

Andrićev institut u Višegradu traži putničko vozilo SUV sa pogonom na sve točkove proizvedeno 2020. godine ili kasnije, metalik sive boje, sa dizelskim motorom i sedam sjedišta u tri reda, a da drugi i treći red budu preklopivi, dok dužina vozila treba da bude od četiri i po do pet metara.

Od ostale opreme, između ostalog, vozilo treba da posjeduje front assist, smart link, digitalni klima uređaj, elektro vanjske retrovizore, senzore za svjetla i kišu i parking senzore naprijed i nazad.

Slobodan Golubović, urednik portala Pratimotendere.ba, kaže za BIRN BiH da je pitanje da li ugovorni organ kao što je Andrićev institut ima potrebu za tako luksuznim automobilom.

“Postoje ozbiljne sumnje u svrsishodnost predmetne nabavke jer je pokrenuta na kraju godine”, smatra on i objašnjava da je pitanje da li klasa i vrijednost automobila odgovaraju stvarnim potrebama ugovornih organa, naročito u periodu pandemije koronavirusa.
Golubović objašnjava da Institut nije na portalu objavio plan javnih nabavki što je bio obavezan uraditi.

“Generalno mnogo jeftiniji automobil se može naći za tako mali ugovorni organ i pitanje je da li je uopšte potrebno. Tehnička specifikacija je evidentno usko definisana, tako da je definitivno da ovaj ugovorni organ želi nabaviti konkretan model automobila”, navodi Golubović.

Vrijednost ovog tendera sa dodanim PDV-om iznosi više od 97.000 KM. U tenderu za petogodišnji lizing nije precizno navedeno u koje će se svrhe koristiti vozilo osim da se traži za službene potrebe.

Andrićev institut je javna ustanova, prema podacima sa zvanične stranice, osnovana 28. juna 2013. ugovorom između Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije, kao suosnivačima ustanove, koja se bavi naučnoistraživačkim radom u oblasti društvenih i humanističkih nauka. Prema podacima zvaničnog online registra kompanija u Republici Srpskoj, direktor Instituta je Emir Kusturica.

Poslovni portal Capital pisao je da je u 2019. godini u budžetu Republike Srpske planirano 900.000, a u 2020. godini 650.000 KM za rad Instituta.

BIRN BiH nije mogao dobiti komentar od Kusturice niti Instituta o nabavci, nakon što iz ove javne ustanove nisu odgovorili na pozive i upit e-mailom. Rok za prijavu na ovaj tender je 26. januar 2021. godine.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze službenih automobila BIRN-a BiH, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje otpada petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila.