Vijest

Podignuta optužnica protiv sedam osoba zbog zločina na području Donjeg Vakufa

31. Decembra 2020.09:48
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv sedam osoba zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa 1992. godine.

This post is also available in: English

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Optužnica je podignuta protiv Jovana Šatare, Boška Savkovića, Sekule Šišića, Boška Bilića, Zdravka Balabana, Jordana Ilića i Nenada Tanasića jer su u proljeće i ljeto 1992. godine, za vrijeme rata i oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini, i širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske (VRS), policije i paravojnih formacija, počinili zločine nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na području Donjeg Vakufa.

“Oni se terete da su u svojstvu komandira, načelnika i pripadnika policije i vojske, sudjelovali u nezakonitom zatočenju u nekoliko objekata, oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, nad kojima su počinili mučenje, zlostavljanje, premlaćivanje, nečovječna postupanja, nanošenja tjelesnih i duševnih ozljeda, mučenje na izrazito ponižavajuće načine, što je rezultiralo smrću više osoba, te trajnim i teškim tjelesnim i duševnim ozljedama kod većeg broja zatočenih osoba”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Prema Tužilaštvu, oni su prisilno odveli više osoba u nepoznatom pravcu, kojima se od tada gubi svaki trag.

“Optuženi Ilić se tereti i za silovanje i seksualno zlostavljanje jedne žrtve, nad kojom je počinjeno višestruko silovanje i zlostavljanje, prilikom čega je u jednom navratu bilo prisutno i njezino malodobno dijete”, saopćeno je.

Nenad Tanasić je ranije osuđen zbog ratnog zločina nad civilima počinjenog 1995. godine u Banjaluci.

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 84 svjedoka, među kojima i svjedoka sa određenim mjerama zaštite, te prilaganjem više stotina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

 

Irvin Pekmez


This post is also available in: English