Vijest

Podignuta optužnica za ubistva zatočenika iz logora Omarska i drugih civila iz Prijedora

30. Decembra 2020.15:48
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Milorada Kotura i Dušana Ćulibrka za zločin protiv civilnog stanovništva počinjenog na području Bosanske Krupe nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Prijedora.

This post is also available in: English (English)

Omarska. Foto: EPA/STR

“Optuženi se terete za ubistvo 44 zatočenika iz logora ‘Omarska’, počinjeno na lokalitetu Donji Dubovik, u ljeto 1992. godine, kao i ubistvo sedam civila bošnjačke nacionalnosti, koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću”, navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Oni se terete da su u svojstvu pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Bosanska Krupa u julu 1992. godine lično i direktno sudjelovali u odvođenju, a potom i ubistvu civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Prema saopćenju, žrtve su bile nezakonito zatočene u logoru “Omarska” u općini Prijedor, te odvedene radi navodne razmjene, da bi potom bili odvezeni na lokalitet jame “Lisac”, na području mjesta Donji Dubovik, gdje su ubijeni.

“Njihova tijela i posmrtni ostaci su pronađeni, ekshumirani iz jame “Lisac” i identificirani 2000. godine”, saopćeno je.

Prema Tužilaštvu, Kotur i Ćulibrk su početkom augusta 1992., u mjestu Donji Dubovik, presreli skupinu od sedam civila bošnjačke nacionalnosti koji su se iz pravca Prijedora kretali prema Bihaću i ubili ih. Njihova tijela ekshumirana su iz iste jame.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

 

 

 

 

 

Azra Husarić


This post is also available in: English (English)