Vijesti


Jerko Ivanković Lijanović tužio BiH za naknadu od 40.000 KM zbog pritvora 12. Januara 2021. Vijest Na ročištu pred Upravnim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine, vještakinja neuropsihijatrica je kazala da su duševna patnja i strah kod Jerka Ivankovića Lijanovića bili najintenzivniji za vrijeme boravka u pritvoru, ali i kasnije kada mu je izrečena prvostepena presuda na 12 godina. Za naknadu štete Ivanković Lijanović traži 40.000 konvertibilnih maraka (KM).
Prvi svjedoci na suđenju direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću 11. Januara 2021. Suđenje Svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako je snimak s nadzorne kamere “BH Pošte” predat optuženom Muhamedu Pekiću, kojem se za zloupotrebu položaja sudi sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA BiH) Osmanom Mehmedagićem.
Potvrđena opužnica za ubistva 45 osoba na Sokocu 8. Januara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv devet osoba koje su optužene za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Sokoca, odnosno napad na selo Novoseoci u septembru 1992. godine, kada je ubijeno 45 civila bošnjačke nacionalnosti, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
FUP provjerava prijave o nabavkama u općini Sapna 8. Januara 2021. Vijest Federalna uprava policije (FUP) pokrenula je predistražne radnje po prijavi koja se odnosi na postupke javnih nabavki u općini Sapna, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Godišnjica neprocesuiranog zločina kod Viteza: Najmlađa žrtva imala nepune dvije godine 8. Januara 2021. Vijest U subotu, 9. januara, misom na groblju Topola i polaganjem cvijeća obilježit će se 27. godišnjica zločina u selu Buhine Kuće kod Viteza, kada je ubijeno najmanje 26 osoba, od čega osmero djece. Za njihovu smrt do danas niko nije odgovarao, ali u Državnom tužilaštvu postoji predmet o ovom događaju.
Presuda suspendovanoj sutkinji Miletić 27. januara 7. Januara 2021. Suđenje U završnoj riječi pred Općinskim sudom u Sarajevu, Odbrana je zatražila da sutkinja Azra Miletić bude oslobođena optužbi za primanje dara i drugih oblika koristi jer je “istraga vođena nezakonito”, dok je optužena kazala da je uvijek postupala u skladu sa zakonom.
Potvrđena optužnica protiv Brane Petkovića za zločine kod Goražda 7. Januara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Državnog tužilaštva koja Branu Petkovića tereti za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području naselja Lozje – Kokino Selo kod Goražda počinjen u maju 1992. godine.
Adekvatne mjere zbog neispravnog postupanja Burzić ili odbacivanje tužbe 6. Januara 2021. Vijest Disciplinski tužilac zatražio je da Dalidi Burzić budu izrečene adekvatne mjere zbog neispravnog postupanja u vrijeme dok je bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, dok je Odbrana ocijenila da navodi iz tužbe uopšte nisu dokazani.  
Ukinuta osuđujuća presuda tužiocu Idrizu Begiću za primanje nagrade 6. Januara 2021. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu ukinuo je presudu kojom je tužilac Idriz Begić osuđen na tri godine zatvora zbog primanja nagrade ili drugih oblika koristi radi trgovine uticajem i njegov predmet vratio sarajevskom Općinskom sudu na ponovno suđenje, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Potvrđena optužnica protiv Nasera Palislamovića 6. Januara 2021. Vijest Kantonalni sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu za smrt pješaka protiv Nasera Palislamovića, koji je ranije pravosnažno oslobođen krivice pred Sudom Bosne i Hercegovine za teroristički napad u Bugojnu.