Vijest

Podignuta optužnica za zločin protiv civilnog stanovništva u Mrkonjić Gradu

30. Decembra 2020.15:02
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Neđeljka Popovića za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen nad žrtvama bošnjačke i hrvatske nacionalnosti 1992. godine u Mrkonjić Gradu.
Sud BiH. Izvor: BIRN BiH

U saopštenju iz Tužilaštva se navodi da je Popović optužen po komandnoj odgovornosti, u svojstvu nekadašnjeg načelnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Mrkonjić Gradu.

Na teret mu je stavljeno da je dozvoljavao pripadnicima SJB-a, vojnicima i drugim osobama da ulaze u prostorije u kojima su bili nezakonito zatvoreni civili, koje su teško premlaćivali, zlostavljali i mučili, te im nanosili druga nečovječna djela.

Kako se navodi, civili, među kojima je bilo maloljetnih osoba i žena, u junu 1992. godine su bili zatočeni u prostorijama SJB-a Mrkonjić Grad, kao i firmi “Udarnik” u mjestu Bjelajce i “Zadružna trgovina” u mjestu Podbrdo.

Od posljedica višednevnog mučenja i zlostavljanja jedan zatočenik je preminuo, a većem broju zatočenika nanesene su trajne i teške ozljede.

Popoviću je na teret stavljeno da nije poduzeo nužne i razumne mjere, da kao nadređena osoba spriječi i kazni počinioce.

U saopštenju se navodi da je Popović nastanjen u Pančevu i da je državljanin BiH i Srbije.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

 

 

 

Marija Taušan