Vijesti


Sljedeće sedmice presuda Sakibu Mahmuljinu za zločine u Vozući i Zavidovićima 15. Januara 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine će naredne sedmice izreći prvostepenu presudu Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem komandantu Trećeg korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) koji se tereti za zločine počinjene na području Vozuće i Zavidovića.
EU sa četiri miliona eura podržava rad na predmetima ratnih zločina 15. Januara 2021. Vijest Evropska unija (EU) izdvojit će četiri miliona eura za unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV). Projekat koji počinje ove godine i završava krajem naredne želi smanjiti broj predmeta ratnih zločina za 65 posto, navodi se u saopćenju.
Rukovodioci OSA-e svjedočili o spornom snimku 15. Januara 2021. Suđenje Na suđenju direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanu Mehmedagiću, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričali su kako je došlo do predaje prijava protiv direktora i kako su u Agenciji reagovali na saznanje o tome.
Mektić i ostali: Čizme bile potrebnije od metlarica 14. Januara 2021. Suđenje Na suđenju bivšem državnom ministru bezbjednosti Draganu Mektiću i drugima za zloupotrebu položaja, svjedok Tužilaštva Bosne i Hercegovine ispričao je kako se zalagao da se umjesto određenih dijelova vatrogasne opreme, planiranih u projektu Evropske unije (EU), nabave čizme koje su bile potrebnije.
Godinu dana bez tužilačke odluke o prijavi protiv banjalučkih policajaca 14. Januara 2021. Vijest Okružno tužilaštvo u Banjaluci godinu dana od podnošenja prijava za protivpravno lišenje slobode protiv devet policajaca nije donijelo tužilačku odluku, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Dok u Tužilaštvu kažu da je istraga u završnoj fazi i da uskoro očekuju donošenje odluke, aktivisti ukazuju na nedostatak informacija koje dobijaju od ove institucije i kako su i ranije dobijali sličan odgovor ali odluka nije donesena.
Šta trebate znati o izvještaju Human Rights Watcha o kršenju ljudskih prava u BiH 14. Januara 2021. Vijest U Bosni i Hercegovini postoji ozbiljna zabrinutost zbog etničkih podjela, diskriminacije i prava manjina i tražitelja azila, a mediji su i dalje izloženi pritiscima, navodi se u godišnjem izvještaju Human Rights Watcha (HRW) o stanju ljudskih prava u svijetu. Izvještaj je pozdravio usvajanje dugo odlagane Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.
Ustavni sud odbio apelaciju Tarika Šišića, osuđenog za ratni zločin 14. Januara 2021. Vijest Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je, kao neosnovanu, apelaciju Tarika Šišića, koji je trećestepenom presudom Državnog suda osuđen na osam godina zatvora zbog ratnog zločina u selu Kukavice kod Rogatice, zaključivši da nije prekršeno pravo na pravično suđenje.
sudnica Državni sud ponovo zakazuje suđenja za ratne zločine s velikim brojem optuženih 13. Januara 2021. Vijest Deset mjeseci od proglašenja pandemije koronavirusa, Sud Bosne i Hercegovine je ponovo počeo zakazivati suđenja s većim brojem optuženih za ratne zločine nakon što je u najvećoj sudnici postavio plastične pregrade, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Senad Kasupovic. Izvor: Sud BiH Presuda Kasupoviću za ratovanje u Siriji 28. januara 13. Januara 2021. Suđenje Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u završnoj riječi zatražilo da se Senad Kasupović proglasi krivim za organiziranje terorističke grupe, dok je Odbrana tražila da se u nedostatku dokaza oslobodi optužbe.
Podignuta optužnica za ratovanje u Siriji protiv Jahje Vukovića 13. Januara 2021. Vijest Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jahje Vukovića zvanog Abdulaziz, koji se tereti da je tokom šest godina s drugim osobama boravio na području Sirije, gdje je učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga “Džebatul Nusra fronta”.