Suđenje

Predložena zabrana putovanja optuženom za podsticanje na terorističke aktivnosti

5. Januara 2021.13:59
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je zabranu putovanja van države za Tonija Bašića, optuženog da je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta javno podsticao na terorističke napade, antisemitizam, razisam, nacionalizam, kao i napade na LGBT populaciju.


Tužilaštvo BiH. Foto: BIRN BiH

Zbog činjenice da Bašić ima državljanstvo BiH i Hrvatske, tužiteljica Suada Pašić je kazala da mu je potrebno odrediti mjere zabrane, odnosno zabranu putovanja.

“Nije dovoljna garancija da optuženi Bašić neće pobjeći, i to Tužilaštvo BiH cijeni, i uzimajući to u obzir, ostaje pri prijedlogu da se ostane kod mjera zabrane putovanja”, rekla je Pašić.

Pašić je podsjetila da je Sud BiH i ranije prihvatao mjere koje je Tužilaštvo predlagalo.

“Tužilaštvo BiH smatra da su u toku istrage prikupljeni dokazi koji utvrđuju da je optuženi Toni Bašić počinio krivično djelo ‘podsticanje na terorističke aktivnosti’”, kazala je tužiteljica Pašić, dodavši da je zbog toga bitno da optuženi bude pod mjerama zabrane.

Nino Kuić, branilac u zamjeni, i Bašić se nisu protivili predloženim mjerama.

Državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Bašića u decembru prošle godine. 

Kako je ranije saopćeno iz Državnog tužilaštva, Bašić je tokom 2020. godine, u više navrata, putem interneta i društvenih mreža podsticao druge na izvršenje terorizma tako što je upućivao prijetnje antisemitskog sadržaja, kao i izjave i prijetnje kojima poziva na napade na rasnoj i nacionalnoj osnovi.

Bašić se optužnicom tereti i da je upućivao prijetnje pripadnicima LGBT pokreta, kao i pozivao na izvršenje terorističkih napada na zgrade na teritoriji New Yorka u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“Optuženi se tereti da je javno putem sredstava informiranja upućivao poruke javnosti koje imaju za cilj podsticanje drugih na izvršenje kaznenog djela – terorizam, čime je počinio kazneno djelo javno podsticanje na terorističke aktivnosti, u svezi s kaznenim djelom terorizam Krivičnog zakona BiH”, navodi se u ranijem saopćenju Tužilaštva BiH.​

 

Azra Husarić Omerović