Suđenje

Emir Ališić osuđen na dvije godine i šest mjeseci zatvora za ratovanje u Siriji

5. Januara 2021.15:04
Sud Bosne i Hercegovine je na osnovu prihvaćenog sporazuma o priznanju krivice izrekao presudu Emiru Ališiću od dvije godine i šest mjeseci zatvora za organiziranje terorističke grupe.

This post is also available in: English

Emir Ališić
Emir Ališić. Foto: Sud BiH

“Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice cijeneći navedene olakšavajuće okolnosti i izrekao kaznu ispod minimuma propisanog zakonom za ovo krivično djelo”, rekla je predsjedavajuća Sudskog vijeća Biljana Ćuković.

Okolnosti pod kojima je sklopljen sporazum o priznanju krivice i razlozi za kaznu ispod minimuma koji je zakonom propisan izrečeni su na dijelu suđenja koji je bio zatvoren za javnost.

Prije isključenja javnosti, tužiteljica Biljana Golijanin je kazala kako bi činjenice koje bi se navele mogle štetiti ličnom interesu optuženog.

Ališića je optužnica teretila za pridruživanje stranim paravojnim formacijama, na način da je napustio BiH u decembru 2013. i da je u Siriji bio u jedinicama u okviru takozvanog ISIL-a.

Tužilaštvo BiH je nakon ročišta saopćilo da je optuženi priznao krivicu za odlazak na područje Sirije, gdje se pridružio paravojnim formacijama koje su djelovale u okviru struktura takozvanog ISIL-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

“Predložena kazna u skladu je s ulogom i odgovornošću optuženog u izvršenju krivičnog djela”, navodi se u saopćenju.

Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala je 29. decembra o sklapanju sporazuma o priznanju krivice. 

Na ovom ročištu branilac optuženog Bakir Hećimović je predložio da se Ališiću ukine pritvor. Ovaj prijedlog Sud nije prihvatio navodeći kako je Ališić izručen iz Sirije, odnosno da nije dobrovoljno došao, zbog čega postoji opasnost od ponavljanja krivičnog djela.

Njemu je pritvor produžen na najduže devet mjeseci ili do upućivanja na izdržavanje kazne, a u izrečenu kaznu uračunava mu se i vrijeme provedeno u pritvoru od 19. decembra 2019. godine.

Na visinu kazne ne postoji mogućnost žalbe.

Nermina Kuloglija-Zolj


This post is also available in: English