Vijest

Tegeltija još nije ispunio obećanje ostavke na sve pravosudne funkcije

10. Februara 2021.09:39
Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Milan Tegeltija još uvijek nije podnio ostavku na mjesto sudije Osnovnog suda u Banjaluci nakon što je obećao ostavku na sve funkcije u pravosuđu, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).


Milan Tegeltija na konferenciji u Banjaluci. Foto: BIRN BiH

Tačno dva mjeseca nakon najave ostavki, Tegeltija je i dalje sudija banjalučkog suda, potvrdili su on i VSTV.

“Nisam još podnio ostavku na tu poziciju, ali moja najava ostavke uključuje i ostavku na poziciju sudije u Banjaluci. Ja stojim iza onoga što kažem. Dao sam ostavke na sve funkcije u VSTV-u i imam još jednu pravosudnu funkciju u Osnovnom sudu u Banjaluci. Također ću ispoštovati najavljeno”, kazao je Tegeltija, ne preciziravši kada će se to desiti.

Tegeltijinu ostavku na mjesto predsjednika Vijeća tražilo je devet od 14 prisutnih članova ovog tijela na sjednici početkom decembra 2020. godine, nakon što je objavljen audiosnimak njegovog razgovora s ranijom članicom VSTV-a Milijanom Buhom o imenovanju njene sestre na pravosudnu funkciju.

Na konferenciji za novinare u Banjaluci 10. decembra prošle godine, Tegeltija je rekao da će podnijeti ostavku na sve funkcije u pravosuđu. On je također pozvao i neke druge članove Vijeća da podnesu ostavke.

Za člana VSTV-a BiH ispred okružnih sudova, Višeg privrednog suda Banjaluka, osnovnih sudova i okružnih privrednih sudova Republike Srpske izabran je u junu 2014. godine. Na ovu poziciju ponovo je izabran u junu 2018. godine.

Za predsjednika Osnovnog suda u Banjaluci izabran je 2007. godine.

Admir Muslimović