Vijest

Potvrđena optužnica protiv bivšeg načelnika Bužima za zloupotrebu položaja

10. Februara 2021.13:54
Općinski sud u Bosanskoj Krupi potvrdio je optužnicu koja bivšeg načelnika Bužima Agana Bunića i direktora Centra za socijalni rad Bužim Emira Aldžića tereti da su, kao saizvršioci, počinili djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK).


Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona. Foto: BIRN BiH

Prema saopćenju Kantonalnog tužilaštva USK-a, osnovano se sumnja da su njih dvojica u septembru 2015. godine, nakon što je Bunić dogovorio i obavio intervju sa novinarom H.R., plaćanje objave tog intervjua u BH Business Magazinu, u rubrici “Općinski načelnik – Menadžer”, u izdanju 175 – u iznosu od 3.000 konvertibilnih maraka (KM), odnosno 3.510 KM s PDV-om – izvršili su iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim.

Na taj način, kako navode iz Kantonalnog tužilaštva, pribavili su korist za Bunića u vidu medijskog predstavljanja u časopisu BH Business Magazine, a nanijeli štetu Javnoj ustanovi (JU) Centar za socijalni rad Bužim u iznosu od 3.510 KM.

“Također se osnovano sumnja da su optuženi u novembru 2015., pošto je prethodno Bunić sa Š.P. dogovorio otkup 100 komada časopisa Euro Manager i 20 knjiga Šampioni biznisa 2015, u kojima je Bunić predstavljen kao ‘Najnačelnik 2015’, za cijenu 2.600 KM (s PDV-om 3.042 KM), dogovorili isplatu navedenog iznosa iz sredstava Centra za socijalni rad Bužim, pribavivši tako korist Buniću u vidu lične promidžbe istog, te pričinivši štetu za budžet JU-a Centar za socijalni rad Bužim u vidu obaveze da se navedena usluga plati u iznosu od 3.042 KM”, saopćili su iz Tužilaštva.

U toku istrage Tužilaštvo je, kako su naveli, saslušalo svjedoke i prikupilo više materijalnih dokaza kojima je potvrđena osnovanost predmetne optužnice, dok se u narednom periodu očekuje zakazivanje ročišta za izjašnjenje o krivnji kod Općinskog suda u Bosanskoj Krupi.

 

Haris Rovčanin