Vijesti


Presuda za sedam dana: I Tužilaštvo i Odbrana traže kaznu za Keserovića zbog ratovanja u Siriji 18. Februara 2021. Suđenje U završnim riječima na suđenju Jasminu Keseroviću zbog ratovanja u Siriji, i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i Odbrana optuženog su zatražili osuđujuću presudu.
Pretres prostorija državnog zastupnika Envera Bijedića zbog zloupotrebe položaja 18. Februara 2021. Vijest Zastupnik u državnom parlamentu Enver Bijedić je jutros u Tuzli stavljen pod policijsku kontrolu zbog sumnje da je počinio krivično djelo ׅ“udruživanje radi činjenja krivičnog djela zoloupotreba položaja”, potvrđeno je Balkanskoj istraživačkoj mreži Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Najavljeno više aktivnosti u procesima ekshumacija narednih mjeseci 17. Februara 2021. Vijest U narednim mjesecima planirano je više aktivnosti u procesima ekshumacija i identifikacija, kako bi se broj nestalih osoba smanjio i ubrzao proces traženja, saopćeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.
Šabić traži naknadu troškova tokom postupka u kom je oslobođen optužbe za ratne zločine 17. Februara 2021. Vijest Na pripremnom ročištu po tužbi Samira Šabića, koji je oslobođen optužbi za ratne zločine na području Bosanske Krupe, predloženi su dokazi u vezi s troškovima koje je imao tokom postupka vođenog pred Sudom BiH.
Izvještaj “Stanje mržnje” ukazuje na porast krajnje desničarskog ekstremizma u Evropi 17. Februara 2021. Vijest Izvještaj “Stanje mržnje: Krajnje desničarski ekstremizam u Evropi” ukazuje na porast desničarskih grupa u više od 30 zemalja Evrope u kojima se bilježe značajni postoci građana sa negativnim osjećajima prema muslimanima, migrantima i Romima.
Marinović tuži BiH: Veliki stres nakon hapšenja 16. Februara 2021. Vijest U predmetu u kojem tuži Bosnu i Hercegovinu radi naknade nematerijalne i materijalne štete, Radenko Marinović, pravosnažno oslobođen optužbi za zločin počinjen u Prijedoru, rekao je kako je doživio veliki stres nakon hapšenja – kao čovjek i kao sportski radnik, te da su se posljedice odrazile na njegovu porodicu i prijatelje.
Identifikovane žrtve hrvatske nacionalnosti nestale u Bugojnu 1993. godine 16. Februara 2021. Vijest U mrtvačnici Gradskog groblja “Prahulje” u Travniku, nakon DNK analize, izvršena je identifikacija četiri žrtve hrvatske nacionalnosti nestale na području Bugojna 1993. godine.
Uskoro počinje obnovljeni postupak protiv tužioca Bože Mihajlovića 16. Februara 2021. Vijest Općinski sud u Sarajevu je zaprimio predmet protiv tužioca Bože Mihajlovića nakon što je Apelaciono vijeće Državnog suda krajem 2020. ukinulo prvostepenu presudu kojom je osuđen na pet godina zatvora zbog nesavjesnog rada u službi i odlučilo da prebaci predmet.
Obilježene nove lokacije stradanja u Žepču, Zenici i Doboju 15. Februara 2021. Vijest Grupa aktivista iz inicijative “Obilježavanje neobilježenih mjesta stradanja” je tokom ovog mjeseca u Zenici, Doboju i Žepču obilježila više mjesta stradanja u proteklom ratu u Bosni i Hercegovini.
Zavod zdravstvenog osiguranja HNK-a kupuje limuzinu od 60.000 KM 15. Februara 2021. Vijest Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) kupuje novu limuzinu, vozilo za službene potrebe u vrijednosti od 59.829 KM bez PDV-a, što ovu kupovinu, prema podacima Baze službenih automobila, čini trećom najskupljom nabavkom službenog putničkog vozila od početka godine.