Vijest

Uskoro početak obnovljenog suđenja za napad zoljom u Banjaluci

11. Februara 2021.10:16
U banjalučkom Osnovnom sudu uskoro se očekuje početak obnovljenog suđenja Aleksandru Radiću iz Čelinca nakon što je Okružni sud Banjaluka ukinuo presudu kojom je osuđen na dvije godine zatvora zbog izazivanja opće opasnosti i nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija, odnosno što je 30. marta 2018. ispalio projektil iz ručnog bacača “zolja” na zgradu koncerna “Agram” u Banjaluci.

This post is also available in: English


Banjaluka, arhiva. Foto: BIRN BiH

Iz Okružnog suda su potvrdili za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da su žalbu na osuđujuću presudu uložili optuženi i njegov branilac zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i odluke o krivičnoj sankciji sa prijedlogom da se presuda preinači u oslobađajuću ili da se ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na novo odlučivanje.

Žalbu je, kako navode u Okružnom sudu, izjavilo i Tužilaštvo zbog odluke o kazni sa prijedlogom da se optuženom izrekne jedinstvena kazna u dužem trajanju.

“Okružni sud u Banjaluci je, odlučujući o izjavljenim žalbama donio rješenje kojim su uvažene žalbe optuženog A. R. i njegovog branioca te je ukinuta presuda Osnovnog suda u Banjaluci i predmet vraćen istom sudu na ponovno odlučivanje”, kazali su u Okružnom sudu.

Radić je prvobitno bio osumnjičen za terorizam kada je Republičko javno tužilaštvo izuzelo ovaj predmet od Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, uz navode da je napad uznemirio javnost i da su nakon njega pojedini politički i stranački funkcioneri navodili da je bezbjednost u Banjaluci narušena.

“Postojali su osnovi sumnje da se radi o krivičnom djelu iz nadležnosti Republičkog javnog tužilaštva, ali je 29. marta 2019. spomenuto tužilaštvo dostavilo navedeni predmet Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka na nadležno postupanje koje je u aprilu iste godine podiglo optužnicu zbog izazivanja opće opasnosti i nedozvoljene proizvodnje i prometa oružja ili eksplozivnih materija”, pojašnjavaju u banjalučkom tužilaštvu.

Radićev branilac Zoran Jošić kaže kako početak obnovljenog suđenja još nije zakazan, a govoreći o prekvalifikaciji djela je naveo kako se u početku ovog predmeta vidjelo da nema osnova sumnje da se kvalifikuje kao terorizam.

“Objekat napada nije državna institucija, te je djelo završilo kvalifikacijom izazivanje opće opasnosti”, dodao je Jošić.

Optužnica Radića tereti da je 30. marta 2018. na objekat “Agrama” u Bulevaru srpske vojske, ispalio projektil iz “zolje” u trenutku kada je u zgradi bio radnik D. D., zaposlen na poslovima obezbjeđenja. Projektil je pogodio deveti sprat zgrade gdje su smještene poslovne prostorije jednog društva za osiguranje, probio prozor na zgradi i završio putanju u plafonu kancelarije, te je usljed dejstva eksplozije prouzrokovana šteta u iznosu od 29.129 konvertibilnih maraka (KM).

Radić je, prema istoj optužnici, u ulici Frana Supila, odbacio prazan lanser ručnog raketnog bacača i pobjegao u nepoznatom pravcu.

Kristina Rađen


This post is also available in: English