Vijest

Novo rukovodstvo VSTV-a u prvom obraćanju entuzijastično o reformi pravosuđa

11. Februara 2021.14:20
U svom prvom obraćanju javnosti, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) je rekao kako je entuzijastičan u vezi s provedbom reformi u pravosuđu, te da mu je glavni cilj uspostavljanje povjerenja građana u nezavisno pravosuđe.


Obraćanje novog rukovodstva VSTV-a. Foto: BIRN BiH

Halil Lagumdžija, novoizabrani predsjednik VSTV-a, kazao je kako će se na jednoj od narednih sjednica usvojiti reformski program, kao skup reformi koje ovo tijelo treba provesti.

“Kad je u pitanju borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, potrebno je pristupiti provedbi preporuka iz izvještaja eksperata o stanju vladavine prava u BiH”, rekao je Lagumdžija, dodavši kako je usvajanje izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u jedna od ključnih pretpostavki za daljnji rad.

“Usvajanje Zakona o VSTV-u kojim će se unaprijediti odredbe o sastavu, procesu imenovanja i napretku integriteta jeste neupitno. Želim da vidim i transparentniji proces zapošljavanja uz poštovanje regulative”, kazao je Lagumdžija.

Izvještajem stručnjaka o pitanjima vladavine prava u Bosni i Hercegovini je, između ostalog, preporučeno unapređenje funkcionisanja pravosuđa kroz usvajanje novog Zakona o VSTV-u i Zakona o sudovima u BiH, jačanje prevencije i borbe protiv korupcije, demonstriranje napretka u ostvarivanju rezultata proaktivnih istraga, potvrđenih optužnica, kaznenih progona i pravosnažnih osuđujućih presuda u predmetima organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one na visokom nivou.

Lagumdžija se u svom obraćanju osvrnuo na nepovjerenje građana u pravosuđe i rekao kako neće biti zadovoljan dok povjerenje građana ne dođe do tačke “da javnost i građani budu ponosni na nas i naš rad”.

On i dvije potpredsjednice, koje su izabrane tokom prvog dana sjednice Vijeća, nisu se jučer odmah nakon imenovanja obratili javnosti, niti su odgovarali na pitanja novinara.

“Kvaka je u tome što sam ja sudija, 25 godina radio i sudio. Sve ono što sam trebao reći, rekao sam kroz odluke. Nisam se nikada obraćao medijima i mislim da sudije trebaju tako raditi”, kazao je Lagumdžija i potom se izvinio novinarima koji su čekali.

“Nadam se da se nešto slično neće dešavati. Ja ću nastojati posvetiti se i vama medijima. Zamolit ću vas da na nas ne vršite pritisak previše, na početku smo rada, da nam date mogućnost da ‘udahnemo’. Imat ćete nas dovoljno na raspolaganju”, dodao je.

Novoizabrana potpredsjednica Biljana Simeunović rekla je kako se od novog rukovodstva mnogo očekuje.

“Građani BiH su izgubili povjerenje u pravosuđe (…), ali svi ćemo skupa raditi da se negativna percepcija smanji”, kazala je Simeunović.

Osvrćući se na izjave bivšeg predsjednika ovog tijela Milana Tegeltije o nezakonitom izboru Sanele Gorušanović-Butigan za predsjedavajuću, Lagumdžija je rekao kako “situacija do koje je došlo s njegovom ostavkom nije bila do kraja normirana”.

“Tadašnji sastav donio je odluku koju je donio, mislim da je to jedina moguća odluka i da je pravilna. U smislu nekih reperkusija, neće biti negativnih posljedica”, kazao je te dodao kako je sada predsjedništvo, sa dvoje sudija i jednim tužiocem, u kapacitetu da odgovori na sve probleme.

Po ostavci Tegeltije na mjesto predsjednika VSTV-a, ovo tijelo je donijelo odluku kojom je Gorušanović-Butigan izabrana da bude ovlašteno lice koje predstavlja instituciju.

Na pitanje novinara o tome šta će se učiniti da se promijeni percepcija prema kojoj je pravosuđe najslabija karika u sistemu, Lagumdžija je odgovorio da ne misli da je najslabija karika.

“Ima tu dosta problema, ali veliki procenat nosilaca pravosudnih funkcija obavlja funkciju sa integritetom. To kvari slika afera koje smo imali, ali ćemo uraditi sve da se to ne dešava”, pojasnio je.

Osvrćući se na nacionalnu strukturu nosilaca rukovodećih pravosudnih pozicija na državnom nivou, Lagumdžija je rekao kako misli da se tu trebaju gledati tri pozicije – Sud BiH, Državno tužilaštvo i VSTV.

“Imali smo gospodina Tegeltiju iz reda Srba, Ranka Debevca, predsjednika Suda, iz reda ostalih i Gordanu Tadić, koja je glavna tužiteljica. U toj situaciji, Bošnjaci već četiri godine, otkad je otišla s funkcije tadašnja predsjednica Suda BiH, nisu imali svog predstavnika”, kazao je Lagumdžija, dodavši kako trenutno nema Srbina na rukovodnoj poziciji.

“Smatram da je to izbalansirano. Prethodne četiri godine nisu imali Bošnjaci”, dodao je on.

Na pitanje da li će se uspjeti ispoštovati rokovi propisani Revidiranom strategijom za rad na predmetima ratnih zločina usvojenom krajem septembra prošle godine, kojom je predviđeno da svi predmeti ratnih zločina budu završeni do 2023. godine, Lagumdžija je odgovorio kako se radi na tome.

“Najnoviji koraci koje su poduzeli Sud BiH i Tužilaštvo u okviru te Revidirane strategije jeste spuštanje složenih predmeta na niže sudove. Mi gubimo trku s vremenom, pravda ostaje nezadovoljena ili djelimično nezadovoljena, ali osnovno je da se manje složeni predmeti spuste na niži nivo”, rekao je Lagumdžija, dodavši kako je ovaj proces omela pandemija koronavirusa.

Potpredsjednica Sanela Gorušanović-Butigan je u svom obraćanju kazala kako će ovo predsjedništvo dati puni doprinos da pravosuđe dâ bolje rezultate.

“Predsjedništvo nije bilo u punom kapacitetu i sve vrijeme sam čekala da budemo u punom kapacitetu. Od jučer imamo predsjednika i dva dopredsjednika. U mogućnosti smo da realiziramo reformski program koji će se usvojiti. Spremni smo da idemo naprijed, molim za punu podršku”, istaknula je Gorušanović-Butigan.

Nermina Kuloglija-Zolj