Vijest

Sudija Halil Lagumdžija novi predsjednik VSTV-a

10. Februara 2021.12:46
Halil Lagumdžija, sudija Državnog suda, na današnjoj sjednici je imenovan na čelo Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV), dok su Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović izabrane za potpredsjednice.


Sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća. Foto: BIRN BiH

Lagumdžija se nakon izbora za predsjednika zahvalio kolegama na ukazanom povjerenju.

“Rekao sam i ostajem pri tome, i da je rezultat bio drugačiji, da bih nastavio raditi u Vijeću u punom kapacitetu i dao bih sve od sebe da sarađujem s predsjednikom. Očekujem od svih članova Vijeća da razmišljaju na način kao što sam ja sada rekao i obećavam da ću uložiti maksimum – i ljudske i stručne kapacitete – da ovo Vijeće radi kako je to propisano Zakonom i podzakonskim aktima”, kazao je Lagumdžija.

On je tokom prihvatanja kandidature rekao kako smatra da je dovoljno upoznat sa svim što se radi, te da će mu radno i životno iskustvo dati mogućnost “da radi kvalitetno”.

“Pozvat ću sve kolege, članove VSTV-a, da ubuduće radimo kao tim”, kazao je Lagumdžija.

On je u VSTV izabran umjesto bivšeg člana Dragomira Vukoja. Kako se navodi u njegovoj biografiji na stranici Suda, nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Lagumdžija je počeo raditi u firmi “Poliester” Priboj u Srbiji.

Od 1994. godine bio je potpredsjednik i predsjednik Izvršnog odbora Okruga Goražde, a 1995. imenovan je na dužnost sudije Okružnog vojnog suda Goražde. Od 1996. do 2010. godine bio je sudija Kantonalnog suda u Goraždu, nakon čega je imenovan za sudiju Suda BiH.

Kako je rekla Duška Bogojević, članica tročlane komisije za izbor novog rukovodstva Vijeća, drugi kandidat Srđan Forca je u drugom krugu imao glas manje od Lagumdžije, odnosno sedam glasova.

Komisiju za izbor predsjednika i potpredsjednika, osim Bogojević, čine Davor Martinović i Lejla Hadžić. Funkciju predsjedavajuće obavlja Amila Kunosić.

Za kandidata je bila predložena i Biljana Simeunović, koja nije prošla u drugi krug glasanja.

Za kandidata za predsjednika bila je predložena i Sanela Gorušanović-Butigan, kojoj je izglasan prestanak ovlaštenja predsjedavajuće.

Gorušanović-Butigan se zahvalila na kandidaturi te kazala kako je nakon pripremnog sastanka odlučila da ne želi biti kandidat.

Novo rukovodstvo izabrano je poslije ostavke ranijeg predsjednika Milana Tegeltije. On je u decembru 2020. godine podnio ostavku na funkciju predsjednika i člana Vijeća.

Nakon predloženih kandidata za predsjednika VSTV-a, vodila se rasprava o tome da li kandidati trebaju prezentirati svoj ekspoze.

Predsjedavajuća Kunosić je rekla kako se ranije mogla razmatrati opcija predstavljanja kandidata, ali da je sada kasno i neprimjereno, nakon čega je započeo izbor predsjednika.

Izabrane i nove potpredsjednice

Odlukom Vijeća na mjesto potpredsjednica izabrane su Sanela Gorušanović-Butigan i Biljana Simeunović.

Gorušanović-Butigan je na poziciju potpredsjednice predložila Berina Alihodžić, koja je ranije kazala kako je kod nje vidjela veliki entuzijazam te pojasnila kako je ona došla iz velikog suda, Općinskog suda u Sarajevu.

“Prva dolazi na posao, a zadnja odlazi. Neopterećena je od bilo čega. Nova je članica i dolazi bez paske s velikog suda”, pojasnila je Alihodžić svoj prijedlog.

Gorušanović-Butigan je sutkinja Općinskog suda u Sarajevu. Za člana VSTV-a BiH izbrana je u junu 2020. godine iz reda sudija kantonalnih i općinskih sudova Federacije Bosne i Hercegovine, nakon čega je imenovana i za potpredsjednicu ovog tijela.

Na sjednici VSTV-a u decembru 2020. godine, nakon ostavke Milana Tegeltije na mjesto predsjednika i člana VSTV-a BiH, Vijeće je donijelo odluku kojom je Gorušanović-Butigan ovlastilo da predstavlja instituciju do izbora novog člana Vijeća ispred okružnih i osnovnih sudova Republike Srpske, kako bi Vijeće u punom sastavu moglo pristupiti izboru Predsjedništva VSTV-a BiH.

Drugu izabranu potpredsjednicu, Biljanu Simeunović, tužiteljicu Državnog tužilaštva, također je predložila Alihodžić.

Simeunović je diplomirala na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1987. godine, a od 1988. do 1996. godine radila je u Osnovnom sudu u Bijeljini kao pripravnik, stručni saradnik i sudija.

Nakon toga je radila kao advokat u Bijeljini do 2001. godine, kada postaje sekretar Vlade Republike Srpske.

Za tužiteljicu Državnog tužilaštva imenovana je 2003. godine. Bila je članica VSTV-a i u periodu od 2008. do 2012. godine.

* Ovaj članak je dopunjen nakon izbora dvije potpredsjednice Vijeća.

Nermina Kuloglija-Zolj