Vijest

Simeunović, Forca i Lagumdžija kandidati za predsjednika VSTV-a, Butigan odustala

10. Februara 2021.10:43
Privremena predsjedavajuća Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Sanela Gorušanović-Butigan odustala je od kandidature za predsjednicu, dok su tri druga člana prihvatila kandidaturu od svojih kolega na današnjoj sjednici, na kojoj se bira novo rukovodstvo.


Sjednica VSTV-a. Foto: BIRN BiH

Članovi Vijeća danas će glasati za tri kandidata koji su prihvatili kandidaturu – Biljanu Simeunović, Srđana Forcu i Halila Lagumdžiju. Novo rukovodstvo bira se nakon što je u decembru 2020. godine raniji predsjednik Milan Tegeltija podnio ostavku.

Na početku sjednice, Berina Alihodžić je predložila Sanelu Gorušanović-Butigan, ali je ona kazala da ne želi biti kandidat.

“Nakon jučerašnjeg sastanka odlučila sam da ne želim biti kandidat”, rekla je Gorušanović-Butigan.

Jadranka Stanišić je predložila Srđana Forcu za poziciju predsjednika. On je prihvatio kandidaturu.

“Blizu 30 godina sam u pravosuđu i smatram da sam bar djelimično uočio koji su to problemi u pravosuđu i koje to probleme VSTV treba rješavati”, kazao je Forca.

Za kandidata za predsjednika prijavio se i Halil Lagumdžija.

On je pojasnio kako su mu kolege sa Suda BiH rekle da misle da može doprinijeti promjenama, zbog čega je odlučio prihvatiti kandidaturu.

Slavo Lakić je kazao kako misli da je “red da se neko od žena kandiduje”.

Zbog toga, kako je rekao, za predsjednicu VSTV-a predlaže Biljanu Simeunović, tužiteljicu Državnog tužilaštva.

“U ime svih tužilaca, ja ću prihvatiti tu kandidaturu. Imam veliko iskustvo u pravosuđu, možda je vrijeme da tužioci budu u prilici da se kandiduju za predsjednika, što Zakonom nije ograničeno”, kazala je Simeunović.

Tročlanu komisiju za izbor predsjednika i potpredsjednika VSTV-a činit će Duška Bogojević, Davor Martinović i Lejla Hadžić.

Lejla Hadžić je rekla kako smatra neophodnim da kandidati prezentuju viziju upravljanja VSTV-om.

Ona je kazala da je to tražila i na pripremnom sastanku održanom jučer i da je njen prijedlog odbijen, zbog čega pokreće izmjenu Poslovnika VSTV-a.

“Smatram neophodnim da kandidati prezentuju viziju upravljanja VSTV-om. Na taj način se doprinosi transparentnosti, ne samo rada Vijeća već se i šira javnost može upoznati s tim kakvo pravosuđe ti članovi žele. To će obavezivati predsjedništvo na takav rad. S obzirom da je ovaj moj prijedlog odbijen, zvanično pokrećem izmjenu Poslovnika o radu VSTV-a da kandidati imaju ekspoze o radu”, rekla je Hodžić.

Mahmut Švraka je kazao kako je “nemoguća misija tražiti od kandidata da se referišu za program rada”, dok je Davor Martinović rekao kako inicijativa Hadžić, ako se usvoji, predstavlja obavezu za naredne kandidate.

Berina Alihodžić je kazala da kolege ne zna, te se pita kako će glasati.

“Nikad ni čula ni vidjela neke kolege. Ja sam zamolila, iako nema procedura, da pomaknemo nešto suštinski”, rekla je Alihodžić, dok je neko od članova u pozadini kazao kako ne mora ni glasati.

Amila Kunosić, koja je izabrana da rukovodi sjednicom tokom izbora novog rukovodstva, rekla je kako je od decembra bilo poznato da će se vršiti izbor predsjednika u februaru.

Ona je kazala kako smatra da je sad kasno i da nije primjereno da se traži od kandidata uvodno izlaganje, te proglasila polusatnu pauzu.

Izbor predsjednika i dva potpredsjednika Vijeća propisan je Zakonom o VSTV-u, pri čemu svaki član Vijeća može predložiti kandidata za poziciju predsjednika, uključujući i sebe.

“Izbor predsjednika vrši se tajnim glasanjem, zaokruživanjem imena ili broja pored imena kandidata na glasačkom listiću”, navedeno je u Zakonu.

Nermina Kuloglija-Zolj