Vijest

Iduće sedmice početak obnovljenog suđenja za zločin u Uzdolu kod Prozora

12. Februara 2021.16:19
U Državnom sudu je naredne sedmice planiran početak obnovljenog suđenja Enveru Buzi kojeg optužnica u svojstvu komandanta Samostalnog bataljona Prozor Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) tereti za zločin počinjen u Uzdolu kod Prozora u septembru 1993. godine.
sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: Sud BiH

Apelaciono vijeće Suda BiH je uvažilo žalbu Odbrane i ukinulo prvostepenu presudu iz septembra 2019. kojom je Buza osuđen na 12 godina zatvora i kojom je proglašen krivim da je, kao vršilac dužnosti komandanta Samostalnog bataljona Prozor ABiH, imao stvarnu i efektivnu kontrolu nad jedinicom koja je 14. septembra 1993. godine u ranim jutarnjim satima izvršila napad na selo Uzdol, gdje je na okrutan i svirep način ubijeno 27 civila hrvatske nacionalnosti, te odredilo održavanje pretresa.

Obnovljeno suđenje zakazano je za četvrtak, 18. februar, dok je dan kasnije planirana žalbena sjednica na presudu za zločine prema nesrpskim civilima koji su bili zadržani u zatočeničkom logoru, nekadašnjoj kasarni “Moša Pijade” u Bileći 1992. godine, kojom je Boris Bošnjak osuđen na 10 godina, Miodrag Grubačić na pet, a Ilija Đajić na šest godina, dok je Miloš Mavrak oslobođen optužbe.

Prvostepeno vijeće je presudom iz septembra 2020. utvrdilo da su Bošnjak, Grubačić i Đajić počinili zločin protiv civilnog stanovništva kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Završne riječi Odbrane Adema Kostjerevca, optuženog za zločin u Zvorniku, zakazane su za 16. februar.

Optužnica Kostjerevca tereti, kao bivšeg pripadnika Vojne policije Prve muslimanske brigade ABiH u Zvorniku, da je u periodu od 18. septembra do 4. oktobra 1992. u najmanje dva navrata prisilio na seksualni odnos i silovao ženu srpske nacionalnosti koja je bila u drugom stanju i koja je bila zatočena u prostorijama u podrumu kuće u selu Bajrići.

Završne riječi stranaka u postupku su iduće sedmice predviđene na suđenju Jasminu Keseroviću optuženom za organizovanje terorističke grupe u Siriji i javno podsticanje na terorističke aktivnosti, kao i na suđenju direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmanu Mehmedagiću i službeniku ove agencije Muhamedu Pekiću koji se terete za zloupotrebu položaja.

 

 

 

 

 

Haris Rovčanin