Vijest

Prekinut postupak protiv Almira Padalovića, optuženog za zločine u Konjicu

15. Februara 2021.11:15
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim je prekinut krivični postupak protiv Almira Padalovića, optuženog za zločine počinjene na području Konjica, zbog njegovog zdravstvenog stanja.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

“Kada se zdravstveno stanje optuženog Almira Padalovića poboljša u mjeri da je sposoban da učestvuje u postupku, krivični postupak će se nastaviti”, kazali su u Sudu BiH.

Na nedavno održanoj statusnoj konferenciji u ovom predmetu, vještakinja Alma Bravo-Mehmedbašić je iznijela nalaz vještačenja prema kojem Padalović zbog zdravstvenog stanja “trajno nije procesno sposoban da učestvuje u sudskom procesu koji se vodi protiv njega”.

Vještaci su ranije iznijeli nalaz i mišljenje prema kojem Padalović nije sposoban učestvovati u sudskom procesu, uz prijedlog da novo vještačenje bude obavljeno kasnije, kako bi se procijenila njegova sposobnost.

Padalović je ranije optužen skupa sa Esadom Ramićem, Šefikom Nikšićem, Adnanom Alikadićem, Mitkom Pirkićem, Redžom Balićem, Hamedom Lukomirkom, Safaudinom Ćosićem, Muhamedom Cakićem, Ismetom Hebibovićem, Enesom Jahićem, Senadinom Ćibom, Željkom Šimunovićem i Omerom Borićem, ali je postupak u odnosu na njega izdvojen zbog zdravstvenog stanja.

Njima je na teret stavljeno da su u periodu od maja 1992. do maja 1993. godine, u okviru širokog i sistematičnog napada na srpsko civilno stanovništvo na području Konjica, počinili progon ubistvima, silovanjem, zatvaranjem, mučenjima i drugim nečovječnim djelima.

Prema optužnici, oni su bili na komandnim funkcijama i pripadnici Općinskog štaba Teritorijalne odbrane (TO) u Konjicu, Diverzantsko-izviđačkog odreda “Akrepi”, policije i stražari u logoru “Čelebići”.

 

 

Haris Rovčanin