Vijest

Saši Ćurčiću potvrđeno pet godina zatvora za zločin u Foči

12. Februara 2021.15:36
Apelaciono vijeće Državnog suda potvrdilo je prvostepenu presudu kojom je Saša Ćurčić osuđen na pet godina zatvora zbog prisiljavanja na seksualno djelo osobe bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. godine u Foči.

This post is also available in: English


Saša Ćurčić. Foto: Sud BiH

Iz Suda BiH je navedeno da je otpremljena drugostepena presuda kojom su kao neosnovane odbijene žalbe Državnog tužilaštva i Odbrane, te je potvrđena presuda od 14. septembra 2020. kojom je Ćurčić osuđen na pet godina zatvora.

Tom presudom je utvrđeno da je Dragan Zelenović neutvrđenog dana između 3. i 18. jula 1992. godine iz Srednjoškolskog centra u Foči izveo zaštićene svjedokinje S-1 i S-2, te još jednu osobu, koje je zajedno sa Sašom Ćurčićem odveo u kuću u mjestu Gornje Polje, gdje je optuženi uveo S-1 u sobu, a zatim je prisilio na seksualno djelo.

Sudsko vijeće je tada utvrdilo da je optuženi Ćurčić, kao pripadnik Interventne jedinice “Dragan Nikolić” Vojske Republike Srpske (VRS), znao za široki i sistematski napad na bošnjačko stanovništvo na području Foče, dok je u obrazloženju odluke navelo da nije moglo prihvatiti tezu Odbrane “da se radi o drugom licu, a ne o optuženom Ćurčiću”.

Zelenović je pred Haškim tribunalom pravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina počinjenih 1992. u Foči.

Tužilaštvo je u žalbi od Apelacionog vijeća zatražilo da se Ćurčiću izrekne strožija kazna uz obrazloženje da je izrečena kazna od pet godina ispod zakonskog minimuma za djelo zločin protiv čovječnosti, dok je Odbrana predlagala ukidanje presude i ponavljanje postupka uz tezu da je “oštećena zamijenila događaje i ličnosti”.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

 

Haris Rovčanin


This post is also available in: English