Vijest

Zatraženo produženje pritvora osumnjičenima za neovlašteni promet oružja u Njemačku

18. Februara 2021.14:14
Državno tužilaštvo zatražilo je od Suda Bosne i Hercegovine da za još dva mjeseca produži pritvor Edinu Mehmediki, Harisu Špagi, Rifetu Berkoviću i Asmiru Mezetoviću, osumnjičenima za neovlašteni promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene, dok su Odbrane s druge strane predložile ukidanje pritvora ili određivanje mjera zabrane.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Tužilac Dubravko Čampara je, obrazlažući prijedlog, kazao da je u proteklih mjesec dana, otkako su osumnjičeni uhapšeni, saslušan određeni broj svjedoka, da je provedena radnja otvaranja oduzetih predmeta, te da su date naredbe za vještačenje oduzetih eksplozivnih materija i oružja, za DNK analizu tragova na oružju, te mobitela i SIM kartica.

“Neće moći osumnjičeni uticati na vještačenje, ali će rezultati vještačenja uticati na daljnji tok istrage. Oružje je nesumnjivo trebalo ići van BiH, te se u narednom periodu očekuje idenitifikacija ostalih članova grupe koja je nabavljala, kupovala, prebacivala ili pokušala prebaciti oružje u zemlje Zapadne Evrope, tačnije u Njemačku”, istakao je tužilac.

Prema njegovim riječima, ova grupa nema namjeru da stane, te se u narednom periodu očekuje da se dođe do drugih sakrivenih količina oružja koje grupa posjeduje.

Osumnjičene su ranije uhapsili pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) kada su izvršeni pretresi na području Olova, Kladnja i Sarajeva te je pronađena određena količina oružja, dok je iz Tužilaštva saopćeno da su osobe koje su se ranije dovodile u vezu s radikaliziranim osobama, pribavile određenu količinu oružja i eksploziva, s namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Evropske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti.

Mehmedikin branilac Aldin Lejlić je zatražio da se prijedlog Tužilaštva odbije i osumnjičenom ukine pritvor, obrazlažući da će cijeli postupak biti nezakonit jer proizlazi iz nezakonite izjave koju je Mehmedika “dao na prevaran” način, bez prisustva branioca.

“Odbrana ne osporava izvršenje djela, ali nedozvoljenog držanja oružja koje je nađeno kod mog branjenika, dok se djelo ‘neovlašten promet oružjem, vojnom opremom te proizvodima dvojne namjene’ nikako ne može održati”, rekao je Lejlić.

Senad Dupovac, koji brani osumnjičenog Špagu, naveo je kako je od njegovog branjenika oduzet samo telefon, jer u pretesu kod njega nije nađeno nikakvo oružje, novac, niti je kupovao i prodavao oružje, te je, umjesto pritvora, predložio izricanje najstrožijih mjera zabrane.

S prijedlogom za izricanje ovih mjera se složio i Bakir Hećimović, branilac Berkovića i Mezetovića, kazavši kako je njihovo lišenje slobode rezultat jedne izjave u kojoj je neko rekao da je “Mezetović bio prisutan i stajao”, dok se za Berkovića, prema njegovim riječima, navodi samo da je pronađen nož, odnosno gasni pištolj, te da postoji samo imaginarna konstrukcija da se radi o grupi koja je djelovala određeni period.

Osumnjičeni Mezetović je, obraćajući se Sudu, izjavio da nije poznavao Mehmediku i Špagu te dodao da ako “u njegovom telefonu budu njihovi brojevi, pristat će na deset godina zatvora, i još deset ako se utvrdi da je komunicirao s njima”.

Današnjem ročištu nije prisustvovao Špago, a predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić je rekao kako je Sud obaviješten da osumnjičeni “odbija da se sprovede u prostorije Suda BiH”, a kao razloge navodi takozvani “detaljan pretres”.

Sudija Maksumić je kazao da će ročište biti održano imajući u vidu hitnost u postupanju i da se radi o pritvorskom predmetu, da je osumnjičeni uredno obaviješten, ali da je odsutan iz neopravdanih razloga, te da njegova prava nisu povrijeđena jer je prisutan njegov branilac.

Branilac Dupovac je rekao da je ranije, u “predmetu Bugojno”, njegov branjenik proveo 15 mjeseci u pritvoru te da za to nije htio ni tražiti odštetu, ali da tada nije bilo ono što se sad dešava.

Špago je skupa sa još dvije osobe bio optužen za pomoć Naseru Palislamoviću nakon terorističkog napada na zgradu policije u Bugojnu u junu 2010. u kojem je poginuo policajac Tarik Ljubuškić, dok je teže i lakše ranjeno više njegovih kolega. Palislamović je kasnije oslobođen optužbe, dok je krivični postupak protiv Špage obustavljen.

Sud će odluku o prijedlogu za produženje pritvora donijeti naknadno.

Haris Rovčanin