Vijest

Blagoje Vlačić tužio BiH nakon oslobađajuće presude za ratni zločin protiv civilnog stanovništva

18. Februara 2021.15:34
Na pripremnom ročištu po tužbi Blagoja Vlačića, pravosnažno oslobođenog optužbi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, predloženo je vještačenje neuropsihijatra i materijalni dokazi.


Sud BiH. Foto: BIRN BiH

Petko Pavlović, pravni zastupnik tužitelja, kazao je kako ostaje kod činjeničnih navoda iz tužbe i tužbenog zahtjeva budući da je “Vlačić nakon i tokom provođenja istrage za jedno od najtežih krivičnih djela lišen slobode”, a potom je bio i u kućnom pritvoru.

“Smatram da je Sud nadležan i da postoji pravni osnov za tužbeni zahtjev. Tužitelj je pretrpio štetu kako je navedeno u tužbi”, rekao je Pavlović predlažući da se vještačenjem neuropsihijatra utvrdi stepen umanjenja opće životne aktivnosti, stepen i intenzitet straha za ishod postupka i povreda časti i ugleda tužitelja.

Pavlović je među dokazima predložio uvid u prvostepenu i drugostepenu presudu, rješenja o određivanju i ukidanju pritvora i mjera zabrana, isječke iz elektronskih i printanih medija, te saslušanje dva svjedoka koji će svjedočiti na okolnosti karaktera optuženog, trpljenja uvreda, provokacija i incidentnih situacija zbog postupka koji se vodio.

Magdalena Papić, pomoćnica pravobranioca, kazala je kako se protivi materijalnim dokazima koji se odnose na medijske članke, te zadatku vještaka.

“On ne može vještačiti naruštenu čast i ugled – to je neuropsihijatar koji ne raspolaže medicinskom dokumentacijom”, rekla je Papić, posebno ukazavši na činjenicu da je tužitelj osam puta osuđivan, zbog čega se protivi saslušanju svjedoka zbog narušenog ugleda.

Zastupnik Pavlović je osporavao navode tužene dodavši da se djelo koje se tužitelju stavljalo na teret – ratni zločin protiv civilnog stanovništva – razlikuje od drugih krivičnih djela za koja je osuđen.

Tužilaštvo BiH je 2014. godine optužilo Vlačića da je, kao pripadnik jedinice Vojne policije pri Birčanskoj brigadi Vojske Republike Srpske (VRS), počinio ubistva i nečovječno postupao prema civilima Bošnjacima koji su bili zatvoreni u krugu objekta “Lovac” na području općine Šekovići.

Odlukom Suda BiH predmet je prenesen u Okružni sud u Istočnom Sarajevu, koji je 2018. godine Vlačića oslobodio optužbi. Vrhovni sud Republike Srpske je u julu 2019. potvrdio ovu presudu.

Naredno ročište zakazano je za 20. maj 2021. godine.

Nermina Kuloglija-Zolj