Vijest

Odbijena apelacija Zdravka Lubarde, osuđenog za zločin u Rogatici

18. Februara 2021.15:30
Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je kao neosnovanu apelaciju Zdravka Lubarde, osuđenog na šest godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Rogatice.

This post is also available in: English

Ustavni sud BiH. Foto: Ustavni sud

Lubarda je podnio apelaciju protiv presude Prvostepenog vijeća Suda Bosne i Hercegovine kojom je 24. decembra 2018. osuđen na šest godina zatvora, kao i na presudu Apelacionog vijeća tog suda od 6. juna 2019. kojom je prvostepena presuda potvrđena.

Apelaciju je podnio zbog povrede prava na pravično suđenje.

“Odbija se kao neosnovana apelacija Zdravka Lubarde”, navodi se u odluci Ustavnog suda BiH.

U toj odluci stoji da Ustavni sud zaključuje da ne postoji povreda prava na pravično suđenje budući da su redovni sudovi za svoje odluke dali detaljno, jasno i argumentirano obrazloženje u pogledu činjeničnog stanja i primjene materijalnog prava proisteklog iz izvedenih dokaza, uz njihovu pojedinačnu i međusobnu ocjenu, kao i o tome zašto su izveli zaključak da je apelant počinio inkriminisane radnje.

“Apelant je imao i odgovarajuće vrijeme za pripremu odbrane i jednaku mogućnost kao i Optužba da predlaže dokaze. Nije ostalo niti jedno nerazjašnjeno pitanje na apelantovu štetu, uz navođenje jasnih i argumentiranih razloga, pri čemu nema elemenata koji bi ukazivali na proizvoljnu primjenu prava, odnosno povredu prava”, navodi se u odluci od 17. februara.

Prvostepenom presudom iz decembra 2018., koja je u junu 2019. potvrđena, Lubarda, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), proglašen je krivim za zatvaranje bošnjačkog stanovništva na području Rogatice 1992. godine.

Istom presudom Lubarda je oslobođen optužbi da je odgovoran za prisilni nestanak nekoliko Bošnjaka.

Albina Sorguč


This post is also available in: English