Vijest

Imenovan novi sudija u Žalbeno vijeće u predmetu protiv Ratka Mladića

19. Februara 2021.10:49
Predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius imenovao je novog sudiju u Žalbeno vijeće koje će donijeti konačnu presudu bivšem komandantu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) Ratku Mladiću, a nakon što je jedan od članova preminuo.


Ratko Mladić tokom iznošenja žalbi u augustu 2020. godine. Izvor: MMKS

Agius je za novog sudiju imenovao Mustaphu El Baaja, na mjesto preminulog sudije Gberdaa Gustava Kama, koji je u Žalbeno vijeće imenovan 2018. godine, nakon odluke sudije Jean-Claudea Antonettija kojom su iz odlučivanja o žalbi Ratka Mladića na prvostepenu presudu, zbog navodne pristrasnosti, isključene sudije Theodor Meron, Carmel Agius i Daqun Liu.

Tada su pored Gustava Kama imenovane i sudije Mparany Mamy Richard Rajohnson, koji je u međuvremenu preminuo, i Elizabeth Ibanda-Nahamya.

Presudu, čije je izricanje najavljeno za maj ove godine, donijet će sudije Prisca Matimba Nyambe, Aminatta Lois Runeni N’gum, Seymour Panton, Elizabeth Ibanda-Nahamya i novoimenovani El Baaj.

U saopćenju Mehanizma se navodi da je sudija Kam iz Burkine Faso zakletvu sudije MMKS-a položio u maju 2012. godine, od kada je radio na velikim predmetima.

“Njegova posvećenost pravdi i ljudskim pravima vidljiva je iz njegove duge i istaknute karijere. Odlazak sudije Kama veliki je gubitak za Mehanizam, kao i za međunarodnu pravnu zajednicu u cjelini”, naveo je Agius u saopćenju.

Danas, u čast sudije Kama, zastave na zgradama Mehanizma su spuštene na pola koplja.

Mladić je 2017. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U augustu 2020. godine iznesene su žalbe na presudu. Odbrana je tada zatražila oslobađajuću presudu po svim tačkama optužnice, dok je Tužilaštvo zatražilo da se proglasi krivim i za genocid u još pet općina – Prijedoru, Sanskom Mostu, Foči, Kotor-Varoši i Vlasenici.

Iznošenje žalbi održano je nakon dva ranija odgađanja – prvo odgađanje je bilo zbog Mladićeve operacije, a drugo zbog koronavirusa jer je bio otežan dolazak nekih sudija u Haag, kako je obrazloženo, kao i zbog činjenice da Mladić zbog svog zdravstvenog stanja i životne dobi spada u “rizičnu grupu”.

Nermina Kuloglija-Zolj