Vijest

Naredne sedmice presuda za ratovanje u Siriji

19. Februara 2021.16:37
Sljedeće sedmice pred Sudom Bosne i Hercegovine bit će izrečena presuda Jasminu Keseroviću, optuženom za ratovanje u Siriji.

sudnica
Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Izricanje presude Keseroviću zakazano je za četvrtak, 25. februara. Njega Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za pridruživanje stranim formacijama i podsticanje na terorističke aktivnosti.

Zbog ratovanja u Siriji sljedeće sedmice bit će nastavljena i suđenja Milaremu Berbiću i Hamzi Labidiju, kome je zakazano ročište za razmatranje sporazuma o priznanju krivice, također za četvrtak.

Pred Sudom BiH sljedeće sedmice počet će suđenje premijeru Federacije Fadilu Novaliću i ostalima iz predmeta “Respiratori” za udruživanje radi zloupotrebe položaja, primanja nagrade za trgovinu uticajem, pranja novca i krivotvorenja isprava.

Suđenje Novalića, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite, Fikretu Hodžiću, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” i Jelki Milićević, zamjenici premijera Federacije i federalnoj ministrica finansija počet će u srijedu, 24. februara.

Tužilaštvo BiH tereti Novalića, Solaka i Hodžića za udruživanje radi činjenja krivičnih djela “zloupotreba položaja ili ovlasti, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem, pranje novca, krivotvorenje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, krivotvorenje službene isprave i povredu obveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja financijskih izvješća i njihovo falsificiranje ili uništavanje”, a Milićević za nesavjestan rad u službi.

Naredne sedmice će se pred Sudom BiH o krivnji izjasniti trojica pripadnika Ravnogorskog pokreta optužena za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine.

O krivnji će se u ponedjeljak, 22. februara izjasniti Dušan Sladojević, Slavko Aleksić i Risto Lečić.

Tužilaštvo tereti Sladojevića zvanog “Krvce” i “Čiča”, Aleksića zvanog “Vojvoda” i Lečića da su 10. marta 2019. sudjelovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”.

Sljedeće sedmice planiran je i nastavak suđenja za ratne zločine.

Odbrane Sime Stupara i Zorana Tešića, optuženih za zločin protiv čovječnosti počinjen nad bošnjačkim stanovništvom na području Vlasenice iznijet će završne riječi u srijedu 24. februara.

Albina Sorguč