Vijest

Pokrenuta internet stranica o sprečavanju nasilnog ekstremizma u zatvorima

26. Februara 2021.14:16
Internet stranica o rješavanju pitanja radikalizacije i nasilnog ekstremizma u zatvorima pokrenuta uz finansiranje Evropske unije i Vijeća Evrope omogućava pregled relevantnih pravnih instrumenata i publikacija, kojima će biti omogućena transparentna razmjena informacija između zemalja Zapadnog Balkana.


Web stranica za razmjenu dokumenata za sprečavanje i suzbijanje nasilnog ekstremizma u zatvorima. Foto: Screenshot

Ova stranica je pokrenuta kao dio Regionalne akcije “Jačanje kazneno-popravnih kapaciteta u rješavanju pitanja radikalizacije u zatvorima na Zapadnom Balkanu”.

Kako se navodi u saopćenju, stranica je otvorena za sve posjetioce i nudi širok spektar korisnih informacija, uključujući pregled glavnih alata i dokumenata o radikalizaciji u zatvorima i odvajanju od nasilja, kao i reference na relevantne pravne instrumente.

“Zainteresirana publika može pronaći korisne materijale o različitim srodnim temama, kao što su procjena rizika i potreba nasilnih ekstremističkih zatvorenika, njihova rehabilitacija i proces reintegracije natrag u društvo”, navedeno je u saopćenju.

Na stranici je kreirana i platforma za komunikaciju korisnika iz šest zemalja Zapadnog Balkana koji rade na sprečavanju i suzbijanju nasilnog ekstremizma.

Kako iz Vijeća Evrope navode za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH), ova platforma omogućit će redovnu komunikaciju profesionalaca iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

“Putem platforme moguće je razmjenjivati dokumente povezane s prevencijom i borbom protiv nasilnog ekstremizma, razmjenjivati iskustva i prakse, čime će biti poboljšana regionalna saradnja i ukupna sigurnost u svih šest zemalja”, navode iz Vijeća Evrope.

Cilj web stranice je pružanje pomoći korisnicima u Jugoistočnoj Evropi da se pridržavaju standarda Vijeća Evrope i pravne stečevine Evropske unije u okviru procesa proširenja, kada je to relevantno.

Regionalna akcija za koju je pokrenuta internet stranica provodi se unutar programa Horizontal Facility.

Kako je za BIRN BiH rečeno, u ovom programu profesionalci iz Bosne i Hercegovine kroz sudjelovanje u četiri regionalne tematske radne grupe unapređuju svoje znanje i razumijevanje standarda Vijeća Evrope u području prevencije i borbe protiv nasilnog ekstremizma.

Cilj akcije je jačanje regionalne sigurnosti poboljšanjem međuinstitucionalne razmjene znanja i dobrih praksi u regionu u pogledu radikalizacije u zatvorima i razdvajanja od nasilja, pri čemu je osoblju kazneno-popravnog sistema potrebno pružiti neophodne standarde i instrumente za odgovarajući odgovor na radikalizaciju u zatvorima.

 

Nermina Kuloglija-Zolj