Vijesti


Nidžari Ahmetašević prekršajni nalog od 500 KM zbog dva prekršaja 8. Marta 2021. Vijest Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) izdalo je Nidžari Ahmetašević prekršajni nalog u iznosu 501 konvertibilna marka (KM) zbog dva prekršaja, dok je protiv dvojice policajaca koji su je uhapsili – Senada Hebiba i Radenka Žarkovića – otvorena unutrašnja istraga, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Pravni zastupnik Nidžare Ahmetašević najavio je traženje sudskog odlučivanja.
Mnoge majke same na 8. mart: Žene žrtve rata nemaju spomenik u BiH 8. Marta 2021. Vijest Na Međunarodni dan žena – 8. mart, članice udruženja žrtava poručuju da su, nažalost, mnoge od njih na ovaj dan same i nema im ko čestitati praznik dok mole za pronalazak kostiju svoje djece. Da bi žrtve bile dostojanstvene i osjećale pravednost, kako poručuju, neophodno je da Bosna i Hercegovina usvoji zakon o zaštiti žrtava torture, da pravosuđe intenzivira svoj rad, te da se prestanu negirati zločini.
Započeta izrada izvještaja o provedbi Strategije za borbu protiv terorizma 8. Marta 2021. Vijest Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine započelo je sa prikupljanjem informacija potrebnih za izradu Konačnog izvještaja o implementaciji Akcionog plana Strategije za prevenciju i borbu protiv terorizma, koja je istekla krajem prošle godine. Krajnji rok za izradu izvještaja nije određen.
Vozač Ahmetovića “na papiru” bio analitičar 8. Marta 2021. Suđenje Na suđenju bivšem ministru bezbjednosti Bosne i Hercegovine Sadiku Ahmetoviću za zloupotrebu položaja, svjedok Državnog tužilaštva potvrdio je da je vozač optuženog imao ugovor o djelu za druge poslove koje nikada nije obavljao.
Preminuo Vuk Ratković, osuđen za silovanje u Višegradu i optužen za zločin u Štrpcima 8. Marta 2021. Vijest Vuk Ratković, nekadašnji pripadnik Višegradske brigade Vojske Republike Srpske (VRS) koji je osuđen na osam godina zatvora za višestruko silovanje jedne ženske osobe u Višegradu i kome se u odvojenom predmetu sudi pred Državnim sudom za zločin u Štrpcima, preminuo je, potvrdila je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegova advokatica Zorana Čarkić.
Osuđenik za ratovanje u Siriji traži oslobađanje od obaveze naknade troškova postupka 8. Marta 2021. Suđenje Pred Apelacionim vijećem Suda Bosne i Hercegovine iznesena je žalba na troškove krivičnog postupka koji se vodio protiv Emira Ališića, osuđenog nakon priznanja krivice na dvije godine i šest mjeseci zatvora za organiziranje terorističke grupe u Siriji.
sudnica Naredne sedmice presuda za silovanje u Zvorniku 5. Marta 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine izreći će u petak, 12. marta, prvostepenu presudu Ademu Kostjerevcu, kojeg optužnica tereti za silovanje žene srpske nacionalnosti na području Zvornika počinjeno 1992. godine.
Sud BiH donio tri presude s uslovnim kaznama za izborne prevare u Brčkom 4. Marta 2021. Vijest Sud Bosne i Hercegovine donio je presude protiv Jovana Košutića, Biljane Petrović i Slobodana Lukića kojima su uslovno osuđeni na po šest mjeseci zatvora zbog počinjenih izbornih prevara na općim izborima 2018. godine, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
Usvojeni zaključci Ministarstva sigurnosti o povratku građana iz Sirije i Iraka ohrabrili porodice 4. Marta 2021. Vijest Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je Informaciju Ministarstva sigurnosti o bosanskohercegovačkim državljanima koji se nalaze u zoni sukoba Sirije i Iraka, s ciljem njihove repatrijacije, što je, prema članovima porodica, ohrabrujuće.
VSTV: Manji broj optužnica stvara problem za normu sudijama 3. Marta 2021. Vijest Tokom 2020. godine podignut je manji broj optužnica za ratne zločine zbog čega sudije ne mogu ostvariti svoju normu, rekli su tokom izlaganja godišnjeg izvještaja o radu pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem (VSTV) glavna državna tužiteljica i predsjednik Državnog suda.