Vijest

Naredne sedmice izricanje presude za zločine počinjene na području Trnova

26. Februara 2021.15:41
U Državnom sudu sljedeće sedmice planirano je izricanje presude Edhemu Godinjaku, Medarisu Šariću i Mirku Bunozi, optuženima za zločine počinjene na području Trnova.


Sudnica Suda BiH. Foto: BIRN BiH

Prema optužnici koja ih tereti za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) s ciljem ubijanja i zatvaranja Srba u selima na području Trnova, Godinjak je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Trnovu, Šarić komandant Štaba Teritorijalne odbrane (TO), a Bunoza komandant jedinica Hrvatskih obrambenih snaga (HOS). Izricanje presude je planirano za četvrtak, 4. februara.

Iduće sedmice je planirano iznošenje žalbe na prvostepenu presudu kojom je Mile Pažin osuđen na godinu i po zatvora zbog nečovječnog postupanja prema civilu u Kaplan Mahali, dok je u nedostatku dokaza oslobođen krivnje za odvođenje i zatvaranje grupe civila na području Stoca.

Istom presudom je Vide Krešić oslobođen optužbe za mučenje u “Koštanoj bolnici”, kao i za odvođenje grupe civila u Stocu.

Naredne sedmice su planirani nastavci suđenja za zločine počinjene na području Kotor-Varoši, Brčkog, Konjica, Kalinovika, Teslića, Milića, Prijedora, Sarajeva, Viteza, Mostara i Prozora.

Na suđenju u predmetu “Respiratori”, u petak, 5. marta, planirano je da Odbrana Jelke Milićević, zamjenice premijera i federalne ministrice finansija, koja se tereti za nesavjestan rad u službi, iznese uvodnu riječ.

Osim Milićević, optužnica za više koruptivnih djela tereti premijera Federacije BiH Fadila Novalića, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka, pravno lice “F.H. Srebrena malina” Srebrenica i direktora ove firme Fikreta Hodžića za zloupotrebe pri nabavci respiratora iz Kine.

Suđenje bivšem ministru sigurnosti BiH Sadiku Ahmetoviću, koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, trebalo bi početi u utorak, 2. marta, kada je zakazan i početak suđenja Jahji Vukoviću, optuženom za boravak i učešće u borbama na sirijskom ratištu.

Haris Rovčanin