Vijest

Slučaj “Memić”: Hasan Dupovac i Zijad Mutap ostaju u pritvoru još 60 dana

26. Februara 2021.15:04
Sud Bosne i Hercegovine produžio je pritvor u trajanju od 60 dana za Hasana Dupovca i Zijada Mutapa, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal, pomoć počinitelju nakon krivičnog djela i ometanje istrage o smrti Dženana Memića.
Protesti nakon smrti Dženana Memića, arhiv. Foto: BIRN BiH

“Vijeće je rješenjem Suda BiH od 25. februara 2021. godine djelimično prihvatilo prijedlog Tužilaštva BiH za produženje pritvora prema osumnjičenima Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu i istima produžilo pritvor za dva mjeseca, odnosno najkasnije do 1. maja 2021. godine ili do drugačije odluke Suda”, potvrđeno je iz Suda BiH, kao i da je pritvor produžen zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za krivični postupak ili ako naročite okolnosti ukazuju da će ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je u četvrtak produženje pritvora zbog, između ostalog, opasnosti ometanja istrage ili prikrivanja, odnosno krivotvorenja dokaza, uticaja na svjedoke i jer je zaprijećena kazna zatvora za ovo krivično djelo deset godina i viša, pa bi njihov boravak na slobodi mogao rezultirati stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda.

Advokati Mutapa i Dupovca su na ročištu tražili odbacivanje prijedloga produženja pritvora, te određivanje mjera zabrane kretanja i komuniciranja.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS), i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara, a dva dana kasnije im je Sud Bosne i Hercegovine odredio 30-dnevni pritvor.

Dvadesetjednogodišnji Dženan Memić preminuo je 15. februara 2016., nakon teških povreda koje je zadobio 8. februara iste godine, dok je s djevojkom Alisom Mutap šetao Velikom alejom na Ilidži.

Ljubo i Bekrija Seferović su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je Memić teško povrijeđen, ali ih je Kantonalni sud u Sarajevu oslobodio krivice. Vrhovni sud Federacije BiH još uvijek nije donio pravosnažnu presudu.

Nakon Dženanove smrti, njegov otac i porodica su organizovali brojne proteste, nezadovoljni rezultatima istrage policije i tužilaštva u Sarajevu.

Irvin Pekmez