Vijest

Novi dokazi i izmijenjeni činjenični opis doveli do potvrđivanja optužnice za zločine na području Ugljevika

25. Februara 2021.16:46
Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Radomira Nedića i Ratka Đurkovića za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Ugljevika, nakon što je Tužilaštvo dostavilo novu optužnicu sa novim dokazima i izmijenjenim činjeničnim opisom.

This post is also available in: English


Sud BiH.  Foto: BIRN BiH 

Iz Suda Bosne i Hercegovine je odgovoreno za BIRN BiH da je dostavljena nova optužnica, sa određenim brojem novih dokaza i izmijenjenim činjeničnim opisom, koju je Sud potvrdio.

Iz Državnog tužilaštva je potvrđeno da se radi o događajima opisanim i u prethodnoj dorađenoj optužnici, koju je Sud u januaru odbio, zaključivši da dokazi koji su dostavljeni uz optužnicu ne upućuju na zaključak o postojanju potrebnog stepena sumnje da su počinili opisana djela.

Prema informacijama iz Suda, potvrđena optužnica Tužilaštva BiH tereti Nedića i Đurkovića, da su od aprila do kraja oktobra 1992. godine učestvovali u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

U optužnici se navodi da su Nedić i Đurković radnje za koje su optuženi na području općine Ugljevik vršili u sklopu širokog i sistematičnog napada vojnih, policijskih i paravojnih snaga Republike Srpske usmjerenog protiv civilnog stanovništva.

“Znajući za taj napad i da njihove radnje čine dio napada, učestvovali su u progonu bošnjačkog civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi u vezi s ubistvom i prisilnim preseljenjem stanovništva, protupravnim, samovoljnim, vojnim potrebama neopravdanim uništavanjem imovine i kršili pravila prema ratnim zarobljenicima u svezi s ubistvima”, navodi se u potvrđenoj optužnici.

Nedić se potvrđenom optužnicom tereti da je radnje za koje je optužen vršio kao de jure i de facto komandant Prve majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a Đurković, kao de jure i de facto komandant Prvog bataljona te brigade.

Optuženi su da su kao nadređene osobe propustili da poduzmu neophodne i razumne mjere da neposredni počinitelji krivičnih djela, koja se Nediću i Đurkoviću stavljaju na teret, budu kažnjeni.

Potvrđenom optužnicom Nedić i Đurković su optuženi za zločini protiv čovječnosti u vezi sa ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U novembru 2020. godine Tužilaštvo je podiglo prvi put optužnicu protiv Nedića i Đurkovića stavljajući im na teret zločini protiv čovječnosti i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

 

Albina Sorguč


This post is also available in: English