Vijest

Podnesena žalba na odluku kojom je odbijena tužba protiv sutkinje Dalide Burzić

26. Februara 2021.14:59
Ured Disciplinskog tužioca (UDT) podnio je žalbu na odluku Prvostepene disciplinske komisije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) kojom je odbijena tužba protiv Dalide Burzić, sutkinje Suda Bosne i Hercegovine, zbog neispravnog postupanja u vrijeme dok je bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.


Dalida Burzić. Foto: BIRN BiH 

Iz VSTV-a je potvrđeno za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je Ured disciplinskog tužioca žalbu podnio 26. februara na odluku Prvostepene disciplinske komisije kojom se odbija disciplinska tužba protiv Burzić.

U završnim riječima održanim u januaru ove godine disciplinski tužilac zatražio je da Dalidi Burzić budu izrečene adekvatne mjere zbog neispravnog postupanja u vrijeme dok je bila glavna tužiteljica Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, dok je Odbrana ocijenila da navodi iz tužbe uopšte nisu dokazani.

Prema tužbi koju je odbila Prvostepena disciplinska komisija kojom je predsjedavala Željka Radović, Burzić je nezakonito zahtijevala optuživanje dvojice političara – Semira Efendića i Elmedina Konakovića.

 

Albina Sorguč